Lakáskezelő vagy ingatlanközvetítő - Mi a különbség és melyikre van szükséged? - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelő cég - Budapest

Lakáskezelő vagy ingatlanközvetítő – Mi a különbség és melyikre van szükséged?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 03. 04.

Ha lakáskiadásra kerül a sor és szeretnénk szakember segítségét kérni, alapvetően két lehetőségünk van: köthetünk megállapodást ingatlanközvetítővel vagy dolgozhatunk együtt lakáskezelő céggel. Ha valaki nem jártas az albérletpiac területén, akár azt is gondolhatja, hogy ez egy és ugyanaz, pedig a kettő között van néhány nagyon fontos különbség, amivel érdemes tisztában lenned tulajdonosként. Nézzük, mik azok!

Mit csinál egy ingatlanközvetítő?

A legtöbben ingatlanközvetítő alatt egy olyan személyt értenek, aki segít az ingatlan értékesítésében és az ezzel kapcsolatos teendőkben. De vannak olyan közvetítők is, akik nem csak eladás esetén segítenek: kiadó lakás esetén vállalják a bérlő közvetítését is.

Ingatlanközvetítő szinte bárki lehet, a tevékenység nincs különösebb végzettséghez kötve. A feladatok ellátásához szükséges tudást a cégek által szervezett saját, jellemzően “gyorstalpaló” jellegű képzéseken lehet elsajátítani. Ezt követően pedig az esetek többségében egyéni vállalkozóként fognak dolgozni a közvetítők, és általában hideghívások útján szerzik az ügyfeleiket.

Hogyan zajlik a közös munka?

Ha klasszikus ingatlanost bízunk a leendő bérlőnk felkutatása, úgy az együttműködés a jutalék kifizetése után általában véget is ér. Ez azt is jelenti, hogy a közvetítők nem vállalnak felelősséget az általuk hozott bérlőért. Éppen ezért nincs is különösebb bérlőszűrési technikájuk, mert nincsenek rákényszerítve, hogy tényleg jó bérlőt közvetítsenek. Ami nem jelent gondot, ha a szerencse folytán sikerül kifogni egy megbízható, minden szempontból ideális bérlőt, és így a tulajdonos is elégedett. Viszont ha valami probléma merül fel, már nem számíthatunk a közvetítőre, nekünk saját kezűleg kell megoldanunk azt, ami sajnos sok kellemetlenséget szülhet.

Miben különbözik egy lakáskezelő?

Sokan nem tudják, de az egyik legfontosabb különbség az, hogy a lakáskezelő tevékenységhez végzettség szükséges. A lakáskezelő cégek pedig általában komoly háttérrel rendelkeznek, könnyű utánanézni és ellenőrizni a megbízhatóságukat (saját weboldal, online felületek, értékelések, hivatalos fórumok).

Ami pedig számodra tulajdonosként a legfontosabb: a lakáskezelő felelősséget vállal az általa közvetített bérlőért. Ez az ő érdeke is, hiszen az együttműködés itt nem feltétlenül a bérleti szerződés megkötéséig szól, ezt követően is ő fogja kezelni a lakáskiadással járó feladatokat és ő lesz kapcsolatban a bérlővel.

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

A lakáskezelő nem csak bérlőt közvetít…

A közvetítésen túl számos dologban számíthatsz az ingatlankezelőre, sőt, akár az összes ingatlannal kapcsolatos terhet leveszi a válladról: intézi a szerződéskötést, foglalkozik a bérlő problémáival, intézi a felmerülő problémák megoldását, lakást ellenőriz, műszaki hibát hárít el stb. Sőt, ha a bérlő késik a díjfizetéssel vagy egyáltalán nem fizet, azt a problémát is teljes mértékben a lakáskezelő fogja megoldani.

Pont ez a felelősség az, ami megköveteli a lakáskezelőtől, hogy rendkívül körültekintően járjon el a leendő bérlő kiválasztásakor és ez garantálja azt a bérbeadónak, hogy nem a szerencsére van bízva a lakás jövője, hanem biztos kézzel történik a bérbeadás. 100 bérlőből 100 fizet és úgy, hogy közben nincs konfrontáció.

Milyen előnyei lehetnek a lakáskezelővel való együttműködésnek?

  • anyagi felelősséget vállal a lakásért és a bérlői díjfizetésért
  • kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, így gyors a bérlőkeresés és sok bérlő közül tud válogatni
  • rutinos a bérlőszűrésben, amivel elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek, így időt, energiát és pénzt spórol a tulajdonosnak
  • rendelkezik jogi és adózási ismeretekkel is, intézi is a felmerülő ügyeket
  • nagyobb tapasztalata van bérlőkezelésben, hiszen kifejezetten ezzel foglalkozik

Milyen feladatokat lát el egy lakáskezelő?

  • szerződést köt és közjegyzői okiratot készít
  • lebonyolítja a bérlő be- és kiköltöztetését
  • leltárt és fotósorozatot készít, részletesen dokumentálja a lakás állapotát
  • tartja a kapcsolatot a bérlővel, tulajdonosként nem kell a napi kérdésekkel, fennakadásokkal foglalkoznunk
  • koordinálja és biztosítja a határidőre történő díjfizetéseket
  • személyesen ellenőrzi a lakás állapotát
  • szükség esetén intézi a műszaki hibaelhárítást

Így lehet gondtalan és valóban passzív befektetés az ingatlan bérbeadás

Abban egyetérthetünk, hogy ha inkább kiszerveznéd az ingatlan bérbeadással kapcsolatos teendőket és szeretnéd biztos kézben tudni mindezt, akkor érdemes lakáskezelő segítségét kérni!

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot!

« Jó ötlet panel lakásba fektetni? Hogyan válasszunk lakáskezelő céget? »