Hogyan válasszunk lakáskezelő céget? - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - kiadó lakás - Budapest

Hogyan válasszunk lakáskezelő céget?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 03. 04.

Már az ingatlan bérbeadása előtt is számos kérdéssel találjuk szembe magunkat tulajdonosként: szükség van-e felújításra? Hol találunk megbízható festőt takarítónőt? Honnan lesz bérlőnk és ki fogja ellátni a lakáskiadással járó feladatokat? Ki fogja biztosítani, hogy a bérlő mindig és mindent időben kifizessen? Egy lakáskezelő cég mindezekre megoldást jelenthet, nem mindegy azonban, hogyan választunk partnert. A cikkben azokról a szempontokról lesz szó, amiket érdemes figyelembe venni a lakáskezelő cég kiválasztásakor!

Mire érdemes figyelni, amikor lakáskezelő céget keresünk?

Tudj meg róluk minél többet!

Nézd meg, milyen információkat találsz egy adott cégről az interneten! Elsősorban a saját weboldalukat érdemes átnézni, különös tekintettel arra, hogy mikor alapították, hány lakást kezelnek, milyen a tulajdonosi háttér, illetve azt is, hogy egy egyéni vállalkozásról van szó vagy egy komolyabb cégről, például kft-ről. A cég hátterét pedig a cégjegyzékben vagy a céginfo.hu-n is ellenőrizhete.

Mit mondanak mások?

Sokat segíthet a döntésben, ha megnézed, milyen értékeléseket, véleményeket kapott a cég a különböző fórumokon és online felületeken (pl.: Google vagy Reddit). Azt javasoljuk, hogy olya céget válassz, amelyiknek legalább 100 ügyfél értékelésből 4,4 vagy afeletti pontszámú értékelése van. Ami további előnyt jelenthet és elősegíti a bizalom elnyerését, ha az adott cég a rossz értékelésekre szöveges választ is ad, mivel ebben az esetben egyértelmű, hogy az adott cégnek fontos az ügyfelektől kapott visszajelzés és tenni kíván a hibái ellen.

Milyen az online megjelenésük?

Nézd meg azt is, hogy vannak-e a cégnek sajtó megjelenései, készültek-e interjúk a cég vezetőjével, szakértőként tekintenek-e rá és azt is ellenőrizd, hogy milyen tartalmakkal van jelen a különböző social media felületeken.

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

Ellenőrizd a szolgáltatások árát!

Lakáskezelés havidíja: a piaci norma a bérleti díj 10%-a, viszont arra érdemes figyelni, hogy ez nettó vagy bruttó összeg.

Bérlőközvetítés díja: a piaci norma egy havi bérleti díjnak megfelelő összeg, az ÁFA kérdését pedig itt is fontos előre tisztázni, mert bizony vannak olyan cég, ahol az egy havi bérleti díjon felül számlázzák ki az ÁFA-t, ezáltal jelentősen többe kerül a szolgáltatás.

Egyéb díjak lehetnek: szerződéskötési illetve közjegyzői díj, műszaki hibaelhárítás díja.

További kérdések az árakkal kapcsolatban:

  • Van-e a bérleti szerződésnek hosszabbítási díja 1 év után? A korrekt cégeknél nincs!
  • Előre vagy utólag történik a kezelési díj megfizetése? A korrekt cégek esetében utólag történik!
  • Adnak-e kedvezményt több lakás esetén? 

Milyen az ügyfélszolgálat minősége?

Ezt viszonylag egyszerűen tudjuk tesztelni egy telefonhívással is akár. De érdemes megnézni azt is, hogy elektronikusan milyen lehetőségeink vannak, milyen rövid időn belül válaszolnak, kérhetünk-e visszahívást, mennyire kapunk választ a kérdéseinkre. Látni fogod, hogy reagálnak, hogyan kommunikálnak és mennyire segítőkészek. Mert ha nem azok az elején, vagy nehezen elérhetőek, akkor mi lesz később, amikor már az ügyfelük leszel?!

Kérdések, amelyeket feltétlenül fel kell tenni, mielőtt elköteleződnél:

  • Van-e a cégnek szabad kapacitása?
  • Van-e lehetőség személyes vagy online díjmentes konzultációra?
  • Van-e előzetes bérleti díjbecslés?
  • Szerződéskötés előtt felmérik-e személyesen a kiadó lakást?
  • Küldenek-e szerződésmintát?
  • Mennyire ragaszkodnak a hűségidőhöz?
  • Van-e állandó műszaki ügyeletük?
  • Közjegyzői okiratot készítenek-e, mennyire javasolják az ügyfeleknek? Esetleg lebeszélik róla?
  • Végeznek-e rendszeres lakásellenőrzést? Tényleg elvégzik, csak csak ezt mondják?
  • Milyenek a munkatársak? (szakmailag, emberileg)
  • Magyar vagy külföldi tulajdonosokra szakosodott a cég?

Megbízható partner az ingatlan bérbeadásban

Természetesen a NYOLCAS.COM-nál folyamatosan törekszünk az összes fenti pont betartására, hogy a lakás kiadással küzdő tulajdonosoknak valóban megkönnyítsük az ingatlan bérbeadás folyamatát.

Írj nekünk üzenetet és kollégánk felveszi veled a kapcsolatot!

« Lakáskezelő vagy ingatlanközvetítő - Mi a különbség és melyikre van szükséged? Fognak-e jelentősen csökkenni az albérlet árak? »