7+1 hiba, amit sok bérbeadó elkövet - NYOLCAS.COM - ingatlankezelő cég - lakáskezelés - Budapest - ingatlan bérbeadás - lakás kiadás

7+1 hiba, amit sok bérbeadó elkövet

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 03. 04.

Gondtalan, problémamentes ingatlan bérbeadás – a legtöbb tulajdonos erre vágyik, ha lakáskiadásról van szó. Van azonban néhány dolog, ami fennakadást okozhat, ha nem figyelünk oda rá. Ebben a cikkben a leggyakoribb hibákat gyűjtöttük össze, amiket sokan elkövetnek egy ingatlan bérbeadása során. Nézzük, mi az a 7+1 dolog, amire ha odafigyelsz, időt, pénzt és energiát spórolhatsz, illetve nem utolsó sorban nyugodt lehetsz, mert jó kezekben lesz a lakásod!

1. Komolytalan hirdetés

“Írunk pár mondatot és feldobunk néhány képet, nem olyan nagy dolog…” – sokan hasonlóképp vélekednek az albérlet hirdetésekről, pedig a helyzet az, hogy ha megbízható és igényes bérlőket szeretnél, akkor a hirdetésednek is ezt kell tükröznie. Készíts a kiadó lakásodról részletes fotósorozatot és pontos leírást, hogy a leendő bérlő még az első telefonhívás előtt minden fontos információhoz hozzájuthasson. Ezzel nem csak profizmust sugallasz majd, de sok felesleges telefonhívástól is megmenekülsz…

2. Nem megfelelően meghatározott bérleti díj

A bérleti díj a lakáskiadás egyik sarkalatos pontja. Érthető módon fontos a tulajdonos számára, hogy a lehető legmagasabb hasznot realizálja, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ne rugaszkodjunk el a valóságtól. Vagyis, hogy igazodjunk a piaci helyzethez, hiszen a leendő bérlőnk egy tucat másik hirdetést is át fognak böngészni, így könnyű összehasonlítást csinálniuk a konkurens kiadó lakásokkal és sajnos, de bizony a legtöbb esetben a bérlő a legjobb lakást a lehető legolcsóbban szeretné kibérelni – ez pedig ellentétes a bérbeadói oldal érdekével. A túl magas bérleti díj vagy akár a túl alacsonyra árazott lakás egyaránt elriaszthatja a leendő bérlőket, így tényleg érdemes rászánni az időt és utánajárni, hogy mennyi a megfelelő bérleti díj.

3. Felkészületlenség

Ha elkezded hirdetni a lakásod, fontos, hogy az készen is álljon a bérbeadásra. Legyen rend, az esetleges hibák legyenek kijavítva, és legyen beszerezve minden, ami a lakás tartozékát kell képeznie az ingatlan későbbi bérbeadása során. Ha bútorozott, gépesített az albérlet a hirdetésben, legyen az a valóságban is! Készülj előre az ingatlan bérbeadási szerződéssel is, és nézz utána a legfontosabb tudnivalóknak, hogy válaszolni tudj a bérlőjelöltek kérdéseire (közös költség, rezsi összege, szomszédok).

Érdemes lehet elolvasnod egy korábbi cikkünket is, amiben megismerheted a nehezen kiadható lakások jellemzőit!

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

4. Nincs telefonos előszűrés

Néhány felesleges kört megspórolhat magának az a tulajdonos, aki az érdeklődőkkel előre, már a telefonban tisztázza a számára legfontosabb kérdéseket. Sok bérbeadó már az első telefonhívónak kérdezés nélkül kirohan megmutatni a lakását, ez a túl lelkes hozzáállás viszont sok időnkbe kerülhet. Javasoljuk a főbb pontok előre való megbeszélést, például hogy pontosan mikortól költözhető a lakás, kiadó-e gyermekes családoknak stb. A telefonbeszélgetés alkalmával ezeket mindenképp pontosítsd és kérdezz rá arra is, hogy miért és honnan költözne vagy miért pont a te lakásodat választotta ki. Ha pedig azonnal birtokba akarja venni a lakást, az legyen intő jel számodra…!

5. Közös lakásmegtekintés

Az idő szempontjából praktikus megoldás lehet, ha több jelöltet hívsz ugyanarra az időpontra, mégsem javasoljuk. Inkább találkozz mindenkivel külön-külön, hogy csak rá tudj figyelni és megbizonyosodhass róla, hogy nyugodt szívvel bíznád-e rá az ingatlanodat. Érdemes egy napra szervezni több találkozót, de mindenképp hagyj közöttük valamennyi szünetet, gondolva a késésekre. Mi a fél órás időintervallumokat javasoljuk.

6. Azonnali szerződéskötés

Sokak számára fontos a gyors lakáskiadás, de hiába érzed első alkalommal tökéletesnek a bérlőt, ne írj alá azonnal szerződést! Lehet, hogy a bérlőjelölt teljesen beleszeret a lakásba és azonnal kifizetné neked a kéthavi kauciót és az első havi bérleti díjat, mégis azt javasoljuk, hogy minden esetben aludj egyet a döntésedre!

A szerződésben szerepeljen a kaució pontos összege, az átvétel módja és időpontja, illetve az is, hogy a bérleti időszak végén lelakható-e ez az összeg. - Lakáskiadás - Bérleti szerződés - Ingatlankezelés - NYOLCAS.COM - Budapest

Szánj egy kis időt arra, hogy nyugodt körülmények között, a találkozó után átgondolhasd, hogy kinek szeretnéd kiadni a lakásod. A jó bérlő ettől nem hogy nem sértődik meg, hanem még örül is annak, hogy nincs azonnali döntéskényszerben.

7. Nincs pontos adminisztráció

Minden hosszútávú és jól sikerült együttműködés alapja a pontos elszámolás. Nincs ez másképp egy bérbeadó-bérlő viszonyban sem. Ezért azt javasoljuk, hogy vezesd egy táblázatban (legyen az offline vagy online változat) a mérőállásokat, a birtokbaadási állapotot pedig rögzítsd a szerződésben – készíts leltárat és jó sok képet. Az átalánydíj nem biztos, hogy a legjobb megoldás, hiszen egy bérlőváltás esetén bonyodalmat okozhat, így a legtisztább az, ha mindenki a fogyasztása alapján meghatározott díjat fizeti.

7+1. Meggondolatlan feltételek

Erről már volt szó, de szeretnénk kihangsúlyozni: gondold át, és feltétlenül azt javasoljuk, hogy legyen egy pontos képed, listád arról, hogy milyen az ideális bérlőd, kit is szeretnél pontosan. Jöhet-e család egy vagy több kisgyerekkel, hozhat-e a bérlőd kisállatot és ha igen, milyen feltételekkel. Egy rosszul meghozott döntésen később egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tudsz változtatni, ezért előre kell gondolnod minden eshetőségre.

Hogy lehet gondtalan az ingatlan bérbeadás?

Ha elkerülnéd a buktatókat és inkább biztosra mennél, bízd lakáskezelő cégre a lakáskiadással járó feladatokat! A NYOLCAS.COM ingatlan kiadásra specializálódott lakáskezelő csapata minden terhet levesz a válladról, hogy az ingatlanbefektetés valóban passzív bevételt jelentsen! Ha érdekel a szolgáltatásunk és szeretnél velük személyesen is megismerkedni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot itt! 

« Miből áll a lakáskezelési szolgáltatás? Hogyan válaszd ki a megfelelő bérlőt? »