Hogyan válaszd ki a megfelelő bérlőt ingatlan bérbeadás esetén? - Ingatlankezelés - lakáskezelés Budapest - NYOLCAS.COM

Hogyan válaszd ki a megfelelő bérlőt?

Befektetés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Biztosan te is hallottál már egy-két rémtörténetet lelakott lakásokról vagy több százezres tartozást felhalmozó bérlőkről. Sok tulajdonost épp az ilyen esetek tartanak vissza a lakáskiadástól, vagy attól, hogy ingatlanba fektessenek, pedig még mindig az ingatlan bérbeadás az egyik legjobb és legbiztonságosabb befektetési forma. Megbízható és korrekt bérlőt találni nem lehetetlen, bár tény, hogy a feladat tartogat némi kihívást, főleg ha az első lakáskiadásról van szó és emiatt hiányzik a tapasztalat. Van azonban néhány praktika, ami neked is segíthet, hogy megtaláld azt a bérlőt, akire nyugodt szívvel bízhatod rá a kiadó lakásod!

Íme a NYOLCAS.COM lakáskiadási csapatának tippjei, melyek megkönnyítik az ingatlan bérbeadás folyamatát!

Telefonos előszűrés

Ha nem teszel fel már a telefonban néhány “ellenőrző” kérdést, akkor könnyen azon kaphatod magad, hogy állandóan a lakásba rohangálsz, és minden egyes érdeklődőnek külön-külön mutatod a lakást, ezáltal veszítve a drága idődet. Mindezen fölösleges köröket könnyedén megspórolhatod, ha telefonos előszűrést végzel, és csak azokkal találkozol személyesen, akik megfelelnek az elvárásaidnak, illetve úgy érzed, hogy megvan velük az összhang.

Tedd fel a legfontosabb kérdéseket:

  • egyedül költözne, párjával vagy családdal?
  • van háziállata, esetleg dohányzik?
  • milyen hosszú időre tervez?
  • mikor szeretne költözni?
  • ha sürgős a költözés, akkor miért az?
  • mivel foglalkozik, hol dolgozik és mióta?
  • hivatalosan van foglalkoztatva a munkáltató által?
  • a havi bére a lakhatási költségek legalább kétszerese?

Kérdezz rá az előző lakásra!

Talán nem tűnik fontosnak, mégis sokat elárul a bérlőjelöltről, hogy mi történt az előző albérlettel, miért kell költöznie. Erre mindenképpen kérdezz rá, sőt, akár referenciát is kérhetsz az előző bérbeadótól. Az pedig mindenképpen legyen gyanús, ha azonnal, akár már aznap szeretne költözni, mivel egy normális háttérrel rendelkező, intelligens és előre gondolkodó bérlőnek van hol laknia, és ezért nem aznap, hanem 2-3 héttel később szeretne csak költözni. Ezt pedig feltétlenül érdemes kivárnod!

Ne legyen csoportos megtekintés!

Az idő mindannyiunk számára a legnagyobb érték, így érthető, hogy tulajdonosként te is a hatékonyságot tartod szem előtt, és ezért több érdeklődőt hívnál ugyanarra az időpontra. Mégis azt javasoljuk, hogy a közös lakás megtekintés helyett mindenkivel külön-külön egyeztess időpontot, amikor is csak az adott jelentkezőre tudsz figyelni és így sokkal könnyebben bizonyosodhatsz meg róla, hogy ő-e az, akit keresel. Nem utolsósorban a bérlők számára is sokkal komfortosabb megoldás ez, mintha 4-5 másik jelentkezővel kellene “versenyeznie” már az találkozás első pillanatában, hiszen ez kellemetlenséget okozhat mindenki számára.

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

Bizonyosodj meg a stabil háttérről!

Fontos a szimpátia, de mégiscsak egy többtízmilliós ingatlant fogsz átadni, ezért mindenképp bizonyosodj meg a bérlőjelölt stabil anyagi hátteréről. Kérj tőle jövedelemigazolást vagy a munkaszerződése bemutatását. Ha a bérlő részére túl körülményes vagy lassú folyamat a dokumentum beszerzése, akkor azt javasoljuk, hogy a bérlőtől kérj egy banki kivonatot az elmúlt 3 hónapban beérkező összegekről, így könnyedén meggyőződhetsz róla, hogy valóban érkezik-e a munkáltatótól fizetése.

A megbízhatóságát, korrektségét egyébként úgyis “tesztelni” tudod, ha rákérdezel, hogy vállalja-e az önkéntes kiköltözési nyilatkozat közjegyző előtti aláírását. Ez ugyanis azt biztosítja, hogy ha a bérlő nem fizet vagy bármilyen más módon megszegi a bérleti szerződést, akkor elhúzódó pereskedés nélkül is kiköltöztethető lesz a lakásodból. Erről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben! 

Figyeld meg, hogyan kommunikál!

Összességében a legjobb tanács, amit ingatlan bérbeadás előtt bárki adhat neked, hogy figyelj minden apró kis részletre, (egy-egy elejtett félmondat is árulkodó lehet…) és hallgass a megérzéseidre. Jó esetben mélyen legbelül érezni szoktuk, ha valami nem stimmel a másikkal, de mivel racionális magyarázatunk nincs rá, a gyors lakáskiadás érdekében elhessegethetjük a gondolatot. Pedig pontosan ez az, amit nem szabad megtenni! Ha rossz megérzésünk van, akkor semmiképpen se köteleződjünk el azonnal, hanem inkább kérjünk a bérlőtől egy kis gondolkodási időt, esetleg mondjuk azt, hogy még mások is jönnek megnézni az ingatlant, és csak utána tudunk választ adni, hogy neki vagy másnak kívánják kiadni a lakásunkat. A jó bérlő kifejezetten örül annak, ha nincs azonnali döntéskényszerben, és alhat rá egyet. A rossz bérlő viszont az “időhúzástól” ideges lesz és hamar kimutatja a foga fehérjét…

Tudd, hogy kit keresel!

Még mielőtt a fentiekre sor kerülne, fontos, hogy tisztában legyél a saját igényeiddel! Vagyis azzal, hogy milyen bérlőt szeretnél a lakásodba. Minél pontosabban tudod meghatározni, hogy kit is keresel, annál könnyebben fogod megtalálni. A bérlőjelölteket a következő csoportokra oszthatjuk:

  • Diákok
  • Egyedülállók
  • Családok
  • Külföldiek

Ha van rá mód, érdemes barátoknak vagy egy párnak kiadni a lakást, így akkor sincs nagy baj, ha az egyikőjük elveszíti a munkáját, mert nem egyetlen forrásból kell fedezni a bérleti díjat. Ha kisgyermekes családnak adnád ki a lakást, fontos, hogy az ingatlan egyrészt komfortos legyen számukra, te pedig számolj az esetleges intenzívebb használatból eredő amortizációval. Külföldiek esetén pedig készülj kétnyelvű, angol-magyar bérleti szerződéssel, birtokbaadási jegyzőkönyvvel és ha esetleg nem beszélsz annyira jól angolul, legyen veled valaki, aki biztosítja a gördülékeny kommunikációt.

“Nem lehetne ezt egyszerűbben?”

Ha nem hiányzik az ingatlan bérbeadással járó végtelen sok macera, akkor van egy jó hírünk! Ugyanis itt vagyunk mi, akiknek kiszervezhetek az ingatlan bérbeadással és a lakás kezelésével járó összes feladatot!

A Nyolcas.com lakáskezelő csapata nagy örömmel segít az ingatlan bérbeadással kapcsolatos teendőkben!

Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

« 7+1 hiba, amit sok bérbeadó elkövet Így lesz a spórolásból extra kiadás - nézzük, mit tehetsz a penész ellen! »