Önkéntes kiköltözési nyilatkozat - ingatlan bérbeadás esetén miért fontos a közjegyzői okirat? - NYOLCAS.COM - Lakáskezelés - Ingatlankezelés Budapest

Ingatlan bérbeadás esetén közjegyzői okirat?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 03. 04.

Bármennyire is gondtalannak tűnik az elején a lakás bérbeadásának folyamata, hiába szimpatikus a bérlő, bizony adódhatnak váratlan gondok és bonyodalmak, ami miatt a passzív bevétel gondolata egy csapásra szertefoszlik. Átveszi a helyét az idegeskedés, az aggódás, a bérlővel való folyamatos egyezkedés, rosszabb esetben a tartozások behajtása… Ilyenkor egyetlen cél lebeg a bérbeadó előtt, hogy a bérlő minél hamarabb kiköltözzön a lakásból, azonban megfelelő jogi háttér nélkül ez egy igen nehéz feladat lehet. Éppen ezért van szükség az önkéntes kiköltözési nyilatkozatra.

Mit tehetsz lakás bérbeadóként, ha nem akar kiköltözni a bérlő?

A kérdés inkább az, hogy hogyan készülhetsz fel egy ilyen helyzetre. Akkor is érdemes foglalkozni ezzel a kérdéskörrel, és akkor is érdemes megtenni a szükséges előkészületeket, ha a bérlő maximálisan megbízhatónak tűnik, hiszen soha nem lehet tudni, milyen váratlan helyzetek elé állít minket az élet… Minden lakástulajdonosnak azt kívánjuk, hogy sose legyen szüksége a közjegyzői okiratra, de mindenképpen biztonságérzetet nyújt a megléte, célszerű tehát elkészíttetni.

Nem csak az jelenthet gondot, ha nem akar kiköltözni a bérlő, ezt megelőzően ugyanis általában jelentős tartozás is felhalmozódik, amivel a bérbeadó (nyilatkozat hiányában) magára marad, egy peres eljárás pedig csak újabb költségeket eredményez, illetve rengeteg energiába kerül.

Ezekre a kényes helyzetekre jelenthet megoldást az önkéntes kiköltözési nyilatkozat, így hát nézzük, mit jelent ez pontosan!

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

A dokumentum, ami megment az elhúzódó pereskedéstől…

Az önkéntes kiköltözési nyilatkozat egy olyan egyoldalú (csak a bérlő részéről igényel aláírást), közjegyző által készített bérlői kötelezettségvállaló nyilatkozat, ami biztosítja, hogy súlyos szerződésszegés esetén záros határidőn belül kiköltöztethetővé váljon a bérlő.

A tartalma szerint, ha a bérleti szerződés valamilyen okból kifolyólag megszűnik (pl. felhalmozott tartozás vagy nem fizetés miatt), de a bérlő nem kíván kiköltözni lakásból, úgy a közjegyző segítségével gyorsított eljárás keretén belül tudja a tulajdonos ismét birtokba venni az ingatlanát.

A legnagyobb előnye az önkéntes kiköltözési nyilatkozatnak, hogy végrehajtható. Mit is jelent ez? Gyakorlatilag azt, hogy ha a bérlő nem akar kiköltözni, bérbeadóként van más eszköz is a kezedben a feljelentésen és az elhúzódó pereskedésen kívül. Ezzel a nyilatkozattal ugyanis a bérlő hatósági közreműködéssel költöztethető ki.

A legnagyobb előnye az önkéntes kiköltözési nyilatkozatnak, hogy végrehajtható. - NYOLCAS.COM - Lakáskezelés - Ingatlankezelés - Budapest - lakáskiadás

Gyakori kérdések a kiköltözési nyilatkozattal kapcsolatban

Mennyibe kerül a kiköltözési nyilatkozat?

A nyilatkozat elkészítésének díja 45.000 és 60.000 Ft között mozog, a pontos díj pedig függ a nyilatkozat típusától, a bérleti díj mértékétől, illetve a bérleti szerződésben rögzített határozott időtartam hosszától is. Ügyfeleink minden esetben pontos tájékoztatást kapnak a várható díjak tekintetében, és segítünk az önkéntes kiköltözési nyilatkozat elkészítésében is.

Ki fizeti a nyilatkozat elkészítésének költségeit?

Az elkészítés költsége terhelheti csak a tulajdonost vagy csak a bérlőt, ugyanakkor sokszor van rá példa, hogy a felek közösen viselik a költségét. Ugyanakkor fontos, hogy ne sajnáljuk rá a pénzt, és minden esetben időben, még a bérlő beköltözése előtt készíttessük el az okiratot, hiszen ezzel biztosítható a nyugalmunk az esetlegesen felmerülő problémák esetén is.

Mire van szükség az elkészítéséhez?

Fontos tudni, hogy a kiköltözési nyilatkozat akkor készíthető el, ha már rendelkezünk aláírt bérleti szerződéssel. Ezen kívül csak a bérlő személyes okmányaira van szükség: személyi igazolványra (vagy jogosítványra) és lakcímkártyára.

Milyen típusai vannak és hol igényelhetem?

A kiköltözésre vonatkozó nyilatkozat mellett létezik olyan verzió is, ami kimondottan a díjfizetésről szól, vagyis ha a bérlő a díjfizetési kötelezettségeinek nem tesz eleget (bérleti díj, rezsi költségek, közös költség), akkor a bérbeadó végrehajtási eljárást indíthat, így a tartozás akár akár a bérlő béréből is letiltható válik.

Bármelyik okirat típusról is legyen szó, a nyilatkozatokat közjegyzői irodák készítik, tehát érdemes a hozzánk vagy az ingatlanunkhoz legközelebb eső közjegyzői irodával felvenni a kapcsolatot és velük egyeztetni, hogy miben is kérjük a segítségüket.

A problémamentes ingatlan bérbeadás záloga…

A NYOLCAS.COM ingatlankezelő cég ügyfelei megspórolják az utánajárást, a közjegyzői irodával való kapcsolatfelvételt, és a velük való egyeztetést, ugyanis komplex szolgáltatásunk révén ebben is segítséget nyújtunk. Célunk, hogy valóban gondtalanná tegyük az ingatlan bérbeadásának folyamatát, és minden, a lakás kiadásával járó terhet levegyünk a lakástulajdonosok válláról.

Kattints ide és nézd meg, hogyan lehet valóban passzív jövedelem a lakáskiadásból!

« A birtokbaadási jegyzőkönyv fontossága A lakáskezelővel való együttműködés előnyei »