Minden, amit tudnod kell a birtokbaadási jegyzőkönyvről tudnod kell - ingatlankezelés - lakáskiadás - Budapest - NYOLCAS.COM

A birtokbaadási jegyzőkönyv fontossága

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Több cikkünkben is olvashattál már a birtokbaadási jegyzőkönyvről, amit minden tulajdonosnak javaslunk elkészíteni a lakása bérbeadásakor. Arról viszont még nem esett szó, hogy mi is ez pontosan, mit célszerű tartalmaznia, illetve hogyan érdemes összeállítani. Ebben a cikkünkben ezt a témát járjuk körbe, és segítünk abban, hogy kifogástalan birtokbaadási jegyzőkönyvet készíthess!

Biztosítsd be magad és óvd meg az értékeid!

Arról már írtunk, hogy milyen feladataid vannak bérbeadóként és mire érdemes odafigyelned, de arról is cikkeztünk, hogy milyen a tökéletes bérleti szerződés, ami biztosítja a gondtalan együttműködést bérlő és bérbeadó között.

Persze, ha megfogadod a tanácsainkat és a megfelelő szempontok szerint választasz bérlőt, úgy nem lesz miért aggódnod, de nem árt biztosra menni. Te is nyugodtabban alszol majd, ha tudod, hogy az értékeid biztonságban vannak és gondoskodtál a precíz nyilvántartásukról…

Miért készítsünk birtokbaadási jegyzőkönyvet?

Célja, hogy a valóságnak megfelelően rögzítse a kiinduló állapotot és megelőzze a későbbi félreértéseket, vitás helyzeteket. De tulajdonképpen mi is az a birtokbaadási jegyzőkönyv? Egy olyan dokumentum, ami a bérleti szerződés kötelező melléklete. Tartalmazza a mérőórák induló állását, gyári számát, és azt is, hogy hány kulcsot adunk át a bérlőnek. Érdemes viszont kiegészíteni néhány további információval is, ha biztosra szeretnél menni…

Készíts leltárt a lakásban található értékekről!

Ide tartoznak a kiadó ingatlanban található bútorok, eszközök és felszerelések. Legjobb, ha mindezt friss fotókkal is kiegészíted, így jól látszik majd a berendezési tárgyak és a lakás állapota, illetve azon esetleges hibák is, melyek később nem felróhatók a bérlő részére. Tehát ennek elkészítése nem csak a bérbeadót, hanem a bérlőt is védi, így ő is elégedettebb lesz a későbbiek során.

Az ingóságokon túl örökítsd meg a lakás állapotát is: fotózd le az ablakokat, ajtókat, a falakat, de akár a fűtőtesteket is, sosem lehet tudni, hogy a lakás melyik részéről fog jól jönni egy fotó.

Ha szeretnéd, akár videót is készíthetsz a lakásról a birtokbaadás előtt, ami még pontosabban képes szemléltetni az átadás előtti állapotot és bármikor visszanézhető, ellenőrizhető.

Hasznos dokumentum, de nem csak a tulajdonosnak…

A bérlő számára is előnyös, ha rendelkezünk birtokbaadási jegyzőkönyvvel, hiszen ez tiszta helyzetet teremt. Nem lesz vita abból, hogy mi volt a lakásban a lakás kiadása előtt és mi nem volt ott, vagy hogy melyik bútor milyen állapotban volt, mikor keletkezett egy sérülés. Ingatlan bérbeadás esetén pedig nyugodt lehetsz, mert gondoskodtál az értékeid megőrzéséről és azok pontos nyilvántartásáról.

Hogyan készítsük el a birtokbaadási jegyzőkönyvet?

Nincs konkrét formai követelmény vagy előírás a megjelenésére vonatkozóan. Persze számos sablont találsz az interneten, de te magad is elkészítheted a megszokott szövegszerkesztő programodban. A lényeg az, hogy tartalmazza a kiadott ingatlanban található értékeid listáját, dokumentálva azok állapotát az kulcsok átadásának pillanatában.

Mi, a NYOLCAS.COM-nál a teljes körű lakáskezelési szolgáltatásunk során minden ügyfelünk számára összeállítjuk a professzionális birtokbaadási jegyzőkönyvet, a bérleti szerződés mellékleteként, így a tulajdonosnak nincs más dolga, mint ellenőrizni és jóváhagyni a dokumentumot.

A cél, hogy azt kapjuk vissza, amit az elején odaadtunk a bérlőnek…

“De mit szól ehhez a bérlő?” – fontos tudni, hogy nem a bizalmatlanság teszi szükségessé a jegyzőkönyv elkészítését, csupán szeretnénk biztosra menni és megőrizni az értékeink állapotát. Tapasztalataink szerint egy megbízható, stabil háttérrel rendelkező, illetve hosszútávra tervező bérlő ezen nem fog felháborodni, sőt… Pozitívumként értékeli, hogy ilyen körültekintő és gondos bérbeadóval került kapcsolatba.

Passzív jövedelemforrás, biztos háttérrel?

A legtöbb ingatlan tulajdonos gondmentes ingatlan bérbeadásra vágyik, hamar kiderül azonban, hogy egy lakás kiadása több feladattal jár, mint ahogy azt az elején sokan elképzelték. Szerencsére ma már nem szükséges, hogy mindent te magad intézz, ugyanis kiszervezheted a bérbeadással járó teendőket egy ezzel foglalkozó lakáskezelő cégnek, így válhat később szinte 100%-ban passzívvá az ebből származó jövedelem!

Ingatlankezelő cégként vállaljuk a lakásod teljes körű kezelését a bérbeadás első lépéseitől, tehát a lakás bérbeadás előtti felkészítésétől és a bérlőkereséstől, a bérlő kiválasztásától kezdődően, a bérleti szerződés és birtokbaadási jegyzőkönyv elkészítésén keresztül egészen a lakás folyamatos személyes ellenőrzéséig, és a műszaki hibaelhárításig bezárólag!

Ismerd meg a szolgáltatásunk részleteit és vedd fel velünk a kapcsolatot!

« Milyen feladatokkal jár egy lakás bérbeadása? Ingatlan bérbeadás esetén közjegyzői okirat? »