7+1 tanács a tökéletes bérleti szerződéshez - Lakáskiadás - Bérbeadás - Ingatlankezelés - Lakáskezelés - Budapest

7+1 tanács a tökéletes bérleti szerződéshez

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

A problémamentes lakáskiadás alapvető feltétele a jól megírt bérleti szerződés, melynek segítségével jó esetben elkerülhetők a jogi és pénzügyi problémák, érdemes tehát időt és energiát fektetni a lakás bérleti szerződés összeállítására. Cikkünket az elmúlt évek tapasztalatai, illetve jogi szakértőnk instrukciói alapján állítottuk össze, hogy segítséget nyújtsunk a lakáskiadás előtt álló tulajdonosoknak. Nézzük tehát, mire is kell nagyon odafigyelni a lakáskiadást érintő legfontosabb dokumentum kapcsán!

Pontos adatok

Első és legfontosabb, hogy mindent írásban rögzítsünk. A szóbeli megállapodás részleteire hónapokkal vagy évekkel később szinte biztos, hogy máshogy emlékeznek a felek, ezért fontos, hogy mindent írjunk le. A szó elszáll, az írás megmarad, tartja a közmondás, és ez ebben az esetben is nagy igaz.

A szerződésben pontosan rögzíteni kell a szerződő felek adatait és elérhetőségeit. Javasoljuk, hogy tulajdonosként feltétlenül ellenőrizd le a leendő bérlőd okmányait, és a lakcímkártya számát is tedd rá a bérleti szerződésre, mivel ez a közjegyzői okirat készítésekor később még jól fog jönni.

Mi az, aminek mindenképp szerepelnie kell a szerződésben?

  • a saját adataid
  • a bérlő neve
  • édesanyja neve
  • születési hely és idő
  • személyi igazolvány szám
  • állandó lakcím
  • lakcímkártya száma

Ki is lesz pontosan a bérlő?

A fizetési kötelezettség azt a személyt terheli, akinek a neve bérlőként szerepel a bérleti szerződésen, éppen ezért is fontos, hogy minden leendő lakót bérlőként is feltüntessünk a szerződésen. Ezzel például így el tudjuk kerülni azt, hogy a bérlő kénye-kedve szerint variáljon a lakók személyét illetően, illetve olyan személy ne szólhasson bele a bérlésbe, akinek jogilag semmi köze hozzánk. További fontos pont, hogy írjuk bele azt is, hogy a bérlő nem adhatja ki a lakást további albérlőknek, és kizárólag az a személy lakhatja az ingatlant, aki bérlőként is fel van tüntetve.

A bérleti díj és más költségek

A szerződésben mindenképp szerepeljen a bérleti díj összege, illetve rögzítsük azt is, hogy milyen módon történik majd a díjfizetés. Szakértőnk az átutalásos fizetést javasolja, egyrészt a fokozott nyomon követhetőség, másrészt a könnyű bizonyíthatóság érdekében, amennyiben a bérlő nem fizetné meg felénk a havidíjat. Fontos továbbá, hogy tüntessük fel a számlavezető bank nevét, a számlaszámot és a fizetési határidőt is, ez mind-mind fontos és alapvető eleme kell, hogy legyen a bérleti szerződésünknek. Természetesen a bérleti díjon kívül más költségek is felmerülnek egy ingatlan bérlése kapcsán, mint például a közös költség vagy a rezsi költségek, tehát a szerződésben ezekre külön is térjünk ki, pontosítsuk az összegeket és a fizetés részleteit.

Kaució összege és kezelése

A szerződésben szerepeljen a kaució pontos összege, az átvétel módja és időpontja, illetve az is, hogy a bérleti időszak végén lelakható-e ez az összeg. Pontosabban a mi álláspontunk szerint az szerepeljen benne, hogy nem lakható le, mivel mi a “lelakást” egyáltalán nem javasoljuk.

A szerződésben szerepeljen a kaució pontos összege, az átvétel módja és időpontja, illetve az is, hogy a bérleti időszak végén lelakható-e ez az összeg. - Lakáskiadás - Bérleti szerződés - Ingatlankezelés - NYOLCAS.COM - Budapest

Sokkal előnyösebb ugyanis, ha a bérlő a meghatározott bérleti időszak végéig fizeti a bérleti díjat, és a kiköltözést követően nálunk marad a 2 havi kaució, amiből levonhatjuk az esetleges károkozás helyreállítási költségeit. Ha a bérlőnek engedtük, hogy lelakja a kauciót, akkor bizony nem marad nálunk pénz, így ha a bérlő kárt okozott, de nem hajlandó azt kifizetni a végén, akkor bottal üthetjük a nyomát. Természetesen a bérbeadó köteles elszámolni a kaució összegével a szerződés megszűnésekor, így azt érdemes félrerakni, és semmiképpen se nyúljunk hozzá.

Mérőórák leolvasása, számlák intézése

A birtokbaadás előtt a szerződésen mindenképp rögzítsük a mérőóra állásokat és azt is, hogy milyen módon kerülnek majd leolvasásra a bérlés időszaka alatt. Például a bérlő minden hónap 15. napjáig köteles elküldeni az óraállásokat e-mailben, fotó csatolásával együtt. A számlák esetén fontos javaslatunk, hogy semmiképpen se bízzuk rá a bérlőre azok befizetését, mivel egy rosszindulatú bérlő akár tartozást is felhalmozhat, amit végül nekünk kell majd kifizetnünk. A kényelemért bizony sokszor nagy árat fizetünk, így érdemes saját kézben tartani a dolgokat.

Közjegyzői okirat / kiköltözési nyilatkozat

A legnagyobb problémát általában az okozza, ha a bérleti szerződés valamely pontját a bérlő súlyosan megsérti, a jogviszony ezáltal megszűnik, a bérlő viszont nem hajlandó kiköltözni. Ilyenkor sokáig elhúzódó pereskedés nélkül is kiköltöztethető a bérlő, ha a szerződéskötéskor rászántuk a pénzt, időt, energiát, és közjegyzővel elkészíttettük a kiköltözési nyilatkozatot, amit a bérlőnk is aláírt. A közokirat a kiköltözésen túl arra is alkalmas, hogy a bérlő esetleges tartozását hivatalos úton is behajthassuk rajta, akár a fizetése egy részének munkáltató általi letiltásával.

Birtokbaadás előtt

Egy kép többet mond ezer szónál, igaz ez a lakáskiadás vonatkozásában is. Ezért is javasoljuk, hogy a papíralapú leltáron és és a részletes birtokbaadási jegyzőkönyv elkészítésén túl nagy terjedelmű fotósorozat formájában is alaposan dokumentáld le a lakás állapotát. A birtokbaadási jegyzőkönyvnek egyébiránt tartalmaznia kell a mérőórák induló állásait is.

És még néhány kérdés…

Természetesen minden helyzet és minden ingatlan más és más, éppen ezért az egyedi igényeket és megállapodásokat minden esetben tartalmaznia kell a szerződésnek. Ilyen lehet például az, hogy engedélyezett-e a dohányzás (szerintünk legengedékenyebb esetben is csak az erkélyen legyen engedélyezett) vagy hozható-e kisállat az ingatlanba. Amennyiben igen, érdemes beleírni azt is, hogy a kisállat által okozott károkért teljes mértékben a bérlőt terheli a felelősség.

Kerüld el a lakáskiadás buktatóit és élvezd a befektetésed előnyeit!

Ha nincs időd foglalkozni a bérleti szerződés előkészítésével vagy a lakásod és a bérlőd kezelésével, bízd az egész ügymenetet ránk, profi lakáskezelőre, és mi mindent szívesen elintézünk helyetted. Meghirdetjük a lakásod, a bérlői jelentkezők közül tudatos módszerekkel kiválasztjuk számodra az ideális bérlőt, jogi partnerünk elkészíti a bombabiztos bérleti szerződést, megcsináljuk a közokiratot, fényképes jegyzőkönyvet készítünk a kiadott lakásról. Majd tartjuk a bérlővel a kapcsolatot, folyamatosan ellenőrizzük az ingatlan állapotát, intézzük a műszaki hibaelhárításokat és még soerolhatnánk.

Így lesz az ingatlanodból egy valóban passzív, jövedelmező befektetés!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és kérd profi ingatlankezelő csapatunk segítségét még ma!

« Miért érdemes ingatlankezelő cégre bíznod a lakásod bérbeadását? Lakáskiadás lépésről lépésre - avagy mi az ingatlan bérbeadás menete? »