Milyen feladatokkal jár egy lakás bérbeadása? - nyolcas.com - ingatlankezelő cég - Budapest

Milyen feladatokkal jár egy lakás bérbeadása?

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Töretlen népszerűségnek örvend az ingatlan, mint befektetési forma. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gyakorlatban a lakáskiadás sokkal több feladattal jár, mint ahogy azt elsőre gondolják a tulajdonosok. Cikkünkben szó lesz a bérbeadó legfontosabb feladatairól, a bérbeadó kötelezettségeiről, illetve azon egyéb teendőkről is, melyek gyakran feledésbe szoktak merülni.

A bérlő kiválasztása

Ingatlan bérbeadóként az első és legfontosabb feladat (persze, csak ha az ingatlan már készen áll a bérbeadásra), hogy megtaláld a számodra ideális bérlőt. Az online tér számos lehetőséget nyújt a tulajdonosoknak a lakásuk hirdetésére és a leendő bérlőmegtalálására. Ha jól határoztuk meg az bérleti díjat és a hirdetésben minden fontos információ szerepeltetve lett, illetve igényes képekkel mutatjuk be az ingatlant, akkor valószínűleg hamar akadnak majd jelentkezők a lakásunkra.

Fontos azonban, hogy a megfelelő szempontok alapján és óvatosan szülessen meg a végső döntés!

Ugyanis vonzó lehet, ha valaki akár már egyből a lakás megtekintését követően ki szeretné fizetni az első havi bérleti díjat vagy a kaució összegét, esetleg talán még több pénzt is ajánl a lakásért, csak hagy beköltözhessen a következő napon. Mégsem biztos, hogy hosszú távon ő lesz a legjobb választás számunkra…

Mi, a NYOLCAS.COM ingatlankezelő cégnél kiemelt figyelmet fordítunk a leendő bérlők leinformálására, az anyagi hátterük ellenőrzésére, és saját bérlőszűrési rendszerünknek köszönhetően stabil háttérrel rendelkező, fizetőképes és megbízható bérlőket találunk ügyfeleink számára.

Adózás – fontos kötelezettség

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ingatlan bérbeadás adófizetési kötelezettséget von maga után. Nem érdemes kibújni ezen kötelezettség alól, hiszen lebukás esetén nem csak egy komoly büntetést, hanem a késedelmi kamattal terhelt adó összegét is be kell fizetni. Az adózás történhet adószám kiváltásával vagy adószám nélkül is, ez utóbbi az egyszerűbb módszer. Ami biztos viszont, hogy a bérlő felé számlát vagy fizetési bizonylatot kell havonta kiállítani a bérleti díjról, illetve az egyéb összegekről is.

Bérleti szerződés előkészítése, megkötése

Lehet, hogy nem gondoltál még így rá, de a lakáskiadás bizonyos szempontból olyan, mintha lenne egy vállalkozásod. Ennek megfelelően érdemes biztosítani a zökkenőmentes működés alapjait, vagyis első körben szükség van egy jól megírt bérleti szerződésre, méghozzá egy olyanra, amely nagy magabiztossággal véd téged és a kiadott ingatlanodat, valamint tartalmazza a legfontosabb szabályokat és elvárásokat a bérlő irányába. Egy ilyen írásos dokumentum egyértelművé teszi a bérbeadó és bérlő közti együttműködést, egyik félben sem hagy megválaszolatlan kérdéseket, baj esetén pedig természetesen megvéd az esetleges komplikációktól.

Érdemes minél pontosabban leírni a szabályokat, például a bérleti díj fizetésére vonatkozóan, de meghatározhatod a késedelmi kamat mértékét is, ami késedelem esetén terheli a bérlőt. Természetesen lehet néhány nap türelmi időt engedélyezni, de minél pontosabbak a szabályaid, annál kisebb lesz az esélye a késve fizetésnek, vagy a felhalmozott tartozásnak.

De mégis milyen egy jó bérleti szerződés, mit kell feltétlenül tartalmaznia, és miért nem elég a netről letöltött sablon? A válaszokat megtalálod a 7+1 tanács a tökéletes bérleti szerződéshez című cikkünkben!

Miért fontos, hogy legyen aláírt önkéntes kiköltözési nyilatkozat?

A szerződés mellett a bérlő által közjegyző előtt tett nyilatkozat fog még téged, mint tulajdonost védeni a felmerülő problémák esetén, és a különböző jogi helyzetekben. Ebben a dokumentumban a bérlő felelősséget vállal azért, hogy amennyiben bármilyen okból a jogviszony megszűnik, úgy kiköltözik az ingatlanból, ellenkező esetben gyorsított eljárással, hivatalos úton válik kiköltöztethetővé a bérlő.

Legyen minden szervezett és naprakész!

Ha már úgy tekintünk a bérbeadásra, mint egy vállalkozásra, amely extra bevételt jelent, fontos az is, hogy rendezett legyen a háttér. Vagyis, hogy gondoskodjunk a folyamatos adminisztrációról, vezessünk nyilvántartást a mérőállásokról, a befizetésekről, és minden egyéb fontosabb eseményről. 

Mindezek mellett természetesen a tulajdonosnak kell gondoskodni a lakás karbantartásáról, az esetleges meghibásodások esetén a javításokról, vagy akár új eszközök és bútorok beszerzéséről. Érdemes a bérbe adott lakást rendszeresen személyesen ellenőrizni, ami ugyan plusz terhet jelenthet, de csak így kerülhető el a bérlő általi lelakás.

Egy lakáskezelő cég bevonásával biztosíthatod a teljes nyugalmadat …

A fenti pontokból is jól látszik, hogy bizony nem kevés feladattal jár egy ingatlan kiadása. Talán sokkal több is annál, mint amire első körben számítottál, pedig még ezeken felül is bőven akadhat ügyintéznivaló.

“Hiszen ez egy passzív befektetési forma!” – gondolják sokan.

Valóban lehet szinte 100%-ban passzív is, ha az ezzel járó feladatokat kiszervezed, és megbízol egy professzionális ingatlankezelő céget, aki teljes körűen gondoskodik a bérbe adott lakásodról a folyamat első lépésétől az utolsóig!

Kattints ide és nézd meg, hogyan tudunk segíteni a lakáskiadással járó feladatokban!

« Hogyan kell adózni a bérbe adott lakás után? A birtokbaadási jegyzőkönyv fontossága »