Mire figyeljünk, mielőtt kulcsot adunk a bérlőnek? - Nyolcas.com - ingatlan bérbeadás

Mire figyeljünk, mielőtt kulcsot adunk a bérlőnek?

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Amikor tulajdonosként megtaláltuk a számunkra ideális bérlőt, akkor érthető módon minél hamarabb szeretnénk vele aláírni a szerződést és lezárni a bérbeadás elindításával kapcsolatos teendőket, hogy nyugodtan élvezzük a befektetésünk előnyeit. Általában a bérlők is a gyorsaságot ösztönzik, mert tartanak attól, hogy esetleg valaki más gyorsabb és ügyesebb lesz náluk, ezért végül nem az övék lesz a kinézett lakást. Ha kölcsönös a szimpátia és találkoznak az igények, nincs akadálya a gyors ügyintézésnek, van azonban néhány olyan pontja a bérleti szerződésnek, amire érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Ebben a cikkben jogi szakértőnk segítségével.ezt a néhány kiemelkedően fontos pontot mutatjuk be.

Az előző cikkünkben olvashattál arról, hogyan találhatod meg a számodra ideális bérlőt, most pedig nézzük, hogy mi jön ezután!

A bérleti szerződések jogi hátteréről Dr. Varga Zsuzsanna, Nyolcas.com jogi partnere gondoskodik, aki szerint a bérleti szerződések fontos elemei közé tartoznak a következők:

  • bérbeadás időpontja és feltételei
  • kaució
  • jegyzőkönyv

Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben!

A bérleti szerződés egyik legjelentősebb pontja, hogy mikor kerül a bérlő birtokába az ingatlan, mivel onnantól kezdve fizetési kötelezettség terheli. Ami fontost és érdemes szem előtt tartanunk, hogy ne adjuk át a lakást a bérlőnek addig, amíg közjegyző előtt el nem készül el a kiköltözésre vonatkozóan tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat. A bérleti szerződés másik fontos eleme a kaució. Mindig azt javasoljuk a tulajdonosoknak, hogy ne adják át az ingatlant, amíg a bérlő nem fizet meg (legalább) 2 havi kauciót. A nyomonkövethetőség miatt előnyös, ha ez átutalással történik.

A kulcsátadás alkalmával ne feledkezzünk meg jegyzőkönyv felvételéről sem, melyben rögzíteni tudjuk az átadott ingatlan állapotát, felszereltségével kapcsolatos részleteit. és a mérőóra állásokat a pontos elszámolás érdekében. A jegyzőkönyv precíz kivitelezése mindkét fél számára egyaránt fontos, hiszen ettől a naptól kezdve a bérlő viseli az ingatlannal kapcsolatban felmerülő terheket (rezsi, közös költség, egyéb költségek).

Hallgasd meg jogi szakértőnk tanácsait a birtokbaadással kapcsolatban!

A jegyzőkönyvben érdemes minél részletesebben rögzíteni, hogy milyen felszerelések, eszközök maradnak az ingatlanban. A lista egyéni megítélés alapján állítható össze, bármi belekerülhet attól függően, hogy a felek mit tartanak fontosnak. Általánosságban elmondható, hogy minél pontosabb egy ilyen jegyzőkönyv, annál kisebb az esélye a későbbi kellemetlenségeknek.

Ha tulajdonosként szeretnénk, hogy a bérbeadás alapját jelentő szerződés megfelelő jogi védelmet biztosítson, az interneten is elérhető sablonok használata helyett érdemes inkább jogi szakértőre bízni ennek az összeállítását.

Abban az esetben, ha úgy érzed, hogy nincs időd / kedved / energiád a szerződés kidolgozásához, úgy lakáskezelő cégként állunk rendelkezésedre. Teljes körű megoldást nyújtunk a bérbeadóknak, a szerződéseket pedig minden esetben jogi partnerünkkel együttműködve készítjük el.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a te ingatlanodba is mihamarabb megtaláljuk az ideális bérlőt!

« Hogyan válaszd ki a megfelelő bérlőt? Praktikus tanácsok, hogyan spórolj augusztus 1-től az áramfogyasztással »