Megállt az áremelkedés és a kínálattal is sok probléma van az ingatlanpiacon

Lakás | Utoljára szerkesztve: 2018. 06. 27.

Az 1-2 éve indult nagy lakáspiaci bumm már mese habbal: a valós budapesti kép teljesen más, mint amit gondolnánk.

A 2018-as év első felében az ingatlanpiacon körülnézve jóval kevésbé optimista kép fogad minket, mint egy-két évvel korábban. A szakértők szavaiból az derül ki, hogy a piac az árakat tekintve stagnálásba váltott: inkább a hirdetési, mint a tényleges eladási árak kúsznak felfelé.

– derül ki a hvg.hu elemzéséből. Míg nagyon sokan keresnek lakásokat jelenleg is (többek között az egyelőre kedvezőnek tűnő lakáshitelek miatt), az árak és a minőség az eladási kínálatban nagyon nincs szinkronban a valósággal.

Emiatt rengeteg az úgymond „beragadt” lakás: azok, melyeket tulajdonosaik az 1-2 éve szárnyaló nagy drágulás miatt irracionálisan magasra áraztak. Nagyon sok tulajdonos képtelen belátni, hogy a hirdetési árak nagyon is különböznek a valós eladási áraktól: 15-25% minimum lejön a túl magasra lőtt lakásárakból, amik jól néznek ki egy-egy ingatlaniroda ablakában, azonban vevő nagyon nincs rájuk pontosan azért az összegért.

Emellett érdekesség, hogy míg a polgári lakások áremelkedése megállt, addig vannak olyan lakástípusok, melyek 2018-ban népszerűbbek, mint eddig valaha:

Nem fogod kitalálni, mi most Budapesten a legkeresettebb ingatlantípus – Nyolcas.com – Lakáskezelés Budapesten I Ingatlankezelés

Eddig szinte szitokszó volt, most viszont az egekben szárnyal az eladása! Második reneszánszukat élik Budapesten a panellakások, virágzik a panelek adás-vételi piaca – derül ki a hvg.hu beszámolójából. Míg ezek a szocializmus alatt gombaként szaporodó épülettömbök évtizedekig a külsőre csúnya, belsőre csak a minél több embert egy helyre bezsúfolására épített otthonok hírében álltak, addig 2018-ra …

Saját ingatlanbérbeadói tapasztalataink alapján pedig biztosan állíthatjuk, hogy lokációtól függetlenül a kisebb és olcsóbb lakásokba érdemes fektetni Budapesten, ezeket teljesen felújítani és modern, szép bútorokkal bebútorozni, valamint új gépekkel gépesíteni. Az emberek szeretnek már úgymond csak bőrönddel költözni egy kulcsra kész lakásba, nem pedig maguk felújításba kezdeni a mostani borzasztó munkaerő- és szakemberhiányban (valamint az építőanyagokban észlelhető, igen feltűnő drágulásban).

Végül pedig szintén érdekesség, hogy a belvárosi elhelyezkedésnek csak a vételi árban van felára: ezt a többletet azonban (hosszú lakáskezelői tapasztalatunk azt mutatja) nem lehet igazán a bérleti árakban visszakapni. Egy-egy szépre és igényesre felújított panellakás megközelítőleg ugyanannyiért bérbeadható, mint egy belvárosi téglalakás. Így összességében, az idei trendeket nézve azt látjuk, hogy a nagyobb, öreges bútorozású vagy épp teljesen üres polgári lakások helyett kisebb lakásokba érdemes fektetni, azokat modern bútorokkal és gépekkel kicsinosítani, ezután kulcsrakészen kiadni, majd felfogadni egy lakáskezelő céget és le is van a gond!

(Fotók: Nyolcas.com)

Ez az ukrán lakás olyan, mintha egy 5 csillagos hotel lenne »