Hogyan kell adózni a bérbe adott lakás után? - NYOLCAS.COM - ingatlan kiadás adózás 2022 - lakáskezelő cég - ingatlankezelő cég - Budapest

Hogyan kell adózni a bérbe adott lakás után?

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Valószínűleg nem mondunk azzal újdonságot, hogy bérbeadóként a lakásod kiadása adófizetési kötelezettséget von maga után. De hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, illetve miként kell intézni a bevallást? Ebben a cikkben a lakáskiadással kapcsolatos adózási teendőket és az ingatlan bérbeadás bejelentésének kérdéskörét járjuk körbe.

Tuti tipp: a Nyolcas.com lakáskezelő minden ügyfele részére díjmentesen biztosítja professzionális adókalkulátorát, mellyel gyerekjáték az adó kiszámítása! Vedd igénybe hosszútávú bérlőközvetítési vagy lakáskezelési szolgáltatásunkat, és a szolgáltatás részeként nem csak rendelkezésedre bocsátjuk, de el is magyarázzuk a kalkulátor pofonegyszerű használatát!

Mi az ingatlan bérbeadás bejelentésének menete?

A legális bérbeadás kétféle módon történhet: adószámos magánszemélyként vagy adószám nélkül, utóbbi esetben az adminisztráció és az adózás során az adóazonosítódra lesz szükséged, melyet az adókártyádon találsz meg.

Ha az adószámos bérbeadás mellett döntesz, úgy az adószámot a NAV-tól kell egyénileg megigényelned, mivel a számlaadáshoz szükséged lesz rá. A megigénylés történhet Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen, illetve ami fontos, hogy amennyiben online intézed, úgy szükséged lesz az ÁNYK programra és a T101-es nyomtatványra. Az igénylés során meg kell adnod, hogy milyen célra fogod használni az adószámod, jelen esetben a magánszemély általi ingatlan bérbeadásról van szó.

Nem érdemes elfeledkezni a bejelentésről…

Ha elmarad a lakáskiadás bejelentése, és így adóbefizetés sem történik, azzal nem csak egy szigorú büntetést kockáztat a bérbeadó, lebukás esetén ugyanis visszamenőleg is kiterhelik a kifizetetlen adó összegét, illetve jelentős késedelmi kamatot is fizetni kell. Ezért mi mindenképp azt javasoljuk, hogy törvényes keretek között bonyolítsd a lakásod kiadását, a bérbeadás utáni adózás kapcsán pedig szívesen segítünk ügyfeleinknek!

Kell-e számlát adnom a bérleti díjról?

Ha az adószámos verziót választod a lakáskiadás utáni adózáshoz, akkor a bérleti díj átvételekor számlát kell majd kiállítanod a bérlő részére. Ez, azontúl, hogy kötelező adminisztrációs feladat, előnyös is lehet a bérbeadás szempontjából, ugyanis vannak olyan bérlők, akik lakástámogatásban részesülnek vagy költségként szeretnék elszámolni a lakhatási költségeket, a számlaadás így nagyon kapóra jön nekik.

Kiadhatom-e a lakásomat számlaadás nélkül?

Igen, jó hír ugyanis, hogy a hivatalos lakáskiadáshoz sem az adószám kiváltása, sem a számla adása nem kötelező bérbeadóként, ez azonban nem azt jelenti, hogy adózni sem kell a bevétel után. 

Lakás kiadás adózás 2022 - számlaadás - NYOLCAS.COM - ingatlankezelő cég - lakáskezelés - bérbeadás - Budapest

A hivatalos lakáskiadás lépései a következők:

  • bérleti szerződés megkötése
  • számviteli bizonylat/számla kiállítása a havi bevétel kapcsán
  • adóelőleg kiszámítása és befizetése negyedévente
  • éves adóbevallás elkészítése, amiben szerepel a lakáskiadásból származó jövedelem

Mi is az a számviteli bizonylat?

Gyakorlatilag egy olyan dokumentum, ami akár kézzel írott vagy digitálisan szerkesztett is lehet, és minden hónapban tartalmazza a bérbeadás részleteit:

  • az ingatlan címe
  • a bérbeadó és bérlő főbb adatai
  • mire vonatkozik a bizonylat? (pl. 2022 augusztusi bérleti díj)
  • a bérleti díj és egyéb költségek összege Ft-ban
  • aláírások mindkét fél részéről

Az adózás csak egy a bérbeadó feladatai közül…

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem az adózás és az adminisztráció okozza a legtöbb fejfájást a bérbeadóknak, ugyanis sokkal több gondot képes okozni egy megbízhatatlan bérlő, az esetlegesen felhalmozott tartozások behajtása, vagy a felmerült hibaelhárítások és javítások koordinálása.

Mi, a NYOLCAS.COM-nál a profi ingatlankezelő csapatunkkal nagy hangsúlyt fektetünk az ideális bérlő kiválasztására, így például többkörös bérlőszűrést végzünk, hogy stabil háttérrel rendelkező, fizetőképes bérlőt ajánlhassunk ügyfeleinknek.

A bérlőközvetítés mellett ingatlankezelő cégként a lakáskiadással kapcsolatos további teendőket is ránk bízhatod, hogy bérbeadóként ezt követően már hátra is dőlhess, hiszen az ingatlannal kapcsolatos ügyes-bajos dolgokat mi fogjuk elintézni helyetted!

Kattints ide és élvezd a gondtalan ingatlan bérbeadás előnyeit!

« Lakáskiadás lépésről lépésre - avagy mi az ingatlan bérbeadás menete? Milyen feladatokkal jár egy lakás bérbeadása? »