Biztonságos bérbeadás: mit tehetünk a közjegyzői okiraton túl?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 03. 04.

Egy lakás kiadása jövedelmező befektetés lehet, de számos feladattal jár, ami időt és energiát igényel a mindennapi teendőid mellett. Amennyiben bérbeadóként rászánod magad a lakás kiadására, tisztában kell lenned azzal, hogy az ingatlan bérbeadással járó feladatokat be kell tudnod illeszteni az amúgy is zsúfolt hétköznapokba. Kezdve a dokumentáció (bérleti szerződés, közjegyzői okirat) előkészítésével, a havi díjak beszedésén át egészen a rendszeres mérőóra ellenőrzésekig. Ajánlott figyelmet fordítani a lakás rendszeres ellenőrzésére és karbantartására, elkerülve az amortizációt és az ebből fakadó súlyos hibákat. Mindemellett a lakáskezelés időtartama alatt felmerülhetnek nem várt helyzetek, műszaki hibaelhárítások és szerelések, amelyek azonnali reakciót igényelnek a későbbi nagyobb és költségesebb problémák elkerülése érdekében. Szerencsére ma már az ingatlan bérbeadás során felmerülő feladatokkal megbízható egy olyan lakáskezelő cég, mint amilyen a Nyolcas.com Flat Management, csapatunk ezeket a kötelezettségeket átvállalva leveszi a terhet a bérbeadók válláról. Lássuk, milyen szolgáltatásokat tudunk nyújtani ügyfeleinknek!

Problémamentes és kényelmes ingatlan bérbeadás

Ingatlantulajdonosként nehéz elképzelni, hogy a lakás kiadás stresszmentes is lehet, mindez azonban elérhető, ha egy profi csapat foglalkozik a bérlőkereséssel és a lakáskezeléssel járó feladatokkal. Onnantól kezdve nem kell személyesen kapcsolatot tartani a bérlővel, nem kell rendszeresen ellenőrizni a lakás állapotát és még a havidíjak beszedését is intézzük a bérbeadók helyett. Kimondottan előnyös lehet a lakáskezelési szolgáltatás azoknak, akik ingatlan tulajdonosként vidéken vagy esetleg külföldön élnek, hiszen ekkor még körülményesebb a személyes jelenlét biztosítása az ingatlan bérbeadás időtartama alatt. Ügyfeleinknek saját fejlesztésű rendszerünkön keresztül lehetővé tesszük az online kapcsolattartást és a 21. századnak megfelelő gyors információáramlást, így az ingatlankezelés előnyeit saját kanapédon ülve élvezheted, hiszen még az otthonodból sem kell kimozdulnod ügyintézés céljából. Tulajdonosként neked is jár a stresszmentes lakás kiadás, amit elsősorban a feladatok kiszervezésével érhetsz el. Most pedig nézzük végig, mik azok a főbb feladatok, amelyek rábízhatók egy lakáskezelő cégre az ingatlan felmérésétől kezdve az esetleges kiköltözés lebonyolításáig!

A lakás felkészítése a bérbeadásra

Mielőtt elindul a bérlőkeresési folyamat és meghirdetünk egy lakást, kiemelt figyelmet fordítunk a lakás helyszíni felmérésre. A több száz lakás mindennapos kezelése során megtapasztaltuk, hogy a tiszta, modern és megfelelő bútorzattal rendelkező lakások a piaci átlaghoz képest gyorsabban és magasabb bérleti díjon adhatók ki. Éppen ezért a lakás szakszerű felmérése után egy tanácsadás keretében egyeztetjük a tulajdonossal milyen jellegű felújításra, beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a kiadó ingatlanból. A lakás állapotától függően ez lehet apróbb hibák kijavítása (pl. tisztasági festés), a lakás csinosítása és kitakarítása vagy éppen nagyobb volumenű felújítás, esetleg bebútorozás a modernkori bérlők igényeinek megfelelően. Mindemellett tájékoztatjuk a bérbeadót a jelenlegi piaci helyzetről és tanácsainkkal segítjük a lakás megfelelő beárazását, amivel rövid időn belül kiadhatóvá válik az ingatlan.

Megtaláljuk a számodra ideális bérlőt

Miután felkészítettük a lakást a bérbeadásra elindulhat a bérlőkeresési folyamat, amely teljes időtartama alatt tájékoztatjuk a bérbeadót az aktuális történésekről és a megkeresések számáról. Első lépésként a hirdetéshez professzionális fényképeket készítünk a lakásról, amelyhez dekorációs kellékeket is biztosítunk, ezekkel otthonosabbá varázsoljuk a kiadó lakást, így a bérlőjelöltek láthatják, milyen lehetőségek rejlenek az ingatlanban. Megírjuk és megszerkesztjük a hirdetés szövegét, amit a legnagyobb hazai ingatlanportálokra töltünk fel, valamint a lakást kiajánljuk a saját bérlői adatbázisunk előszűrt bérlőinek is. Ezután a hirdetéseket napi szinten frissítjük és optimalizáljuk, hogy megtaláljuk a számodra ideális bérlőt. A lakás megtekintéseinek megszervezése és lebonyolítása sok időt és energiát igényel, amire tulajdonosként hétvégéket, szabadnapokat vagy a munkaidő utáni pihenőidőt kell feláldozni. Mindezt egy lakáskezelő csapat könnyedén megoldja munkaidőben. Kiemelt figyelmet fordítunk a potenciális bérlőjelöltek személyének és hátterének megismerésére, nem sajnáljuk az időt a jelöltekkel való beszélgetésre és a stabil anyagi hátteret biztosító dokumentumok (pl. munkáltatói igazolás vagy keresetigazolás) megismerésére, ami a bérbeadóknak egy időigényes és kényelmetlen feladat is lehet. A jó bérlő rugalmas, megbízható, időben rendezi a felmerülő havidíjakat és jelzi a felmerülő műszaki hibákat, mindez a problémamentes ingatlankezelés alapja, így a tökéletes bérlő megtalálása a lakáskezelő érdeke is.

Király Dániel – lakáskezelési vezető, Nyolcas.com Kft.

Mielőtt a bérlő beköltözik

Nem ér véget a feladataink sora azután sem, hogy megtaláltuk a bérbeadónak a tökéletes bérlőt. Egy mindenre kiterjedő, részletes bérleti szerződéssel biztosítjuk a megfelelő jogi hátteret, ami magabiztos védelmet nyújt a bérbeadónak a lakás kiadás során, a bérleti szerződésben tisztázzuk az elvárásainkat a bérlő felé és a legfontosabb szabályokat, amelyeket mindkét fél köteles betartani az ingatlan bérbeadás teljes időtartama alatt. Mindezt megtámogatjuk egy kötelezően megkötendő közjegyzői okirattal a kiköltözésre és a tartozás elismerésre vonatkozóan. Hogy miért kötelezzük minden ügyfelünket a közjegyzői okirat megkötésére? Mert ez véd téged, mint ingatlan tulajdonost a felmerülő problémák esetén és a különböző jogi helyzetekben, ezzel elébe mehetünk a hosszas pereskedésnek és bármikor behajtható a rezsire, egyéb számlákra és a bérleti díjra vonatkozó követelés bérlői nemfizetés esetén. Kiemelt jelentőségű, hogy ezeknek a hivatalos dokumentumoknak az aláírása a kulcsátadás előtt megtörténjen minden szerződéses fél részéről, még az ingatlankezelés megkezdése előtt. Mindehhez biztosítjuk az adminisztrációs hátteret és a helyszínt, hiszen a szerződések aláírására irodánkban kerül sor. Ezen túl lakáskezelő munkatársaink a bérlő beköltözése előtt leltárt készítenek a lakásban található ingóságokról, bútorokról és gépekről, amelyet kiegészítenek egy több száz fotóból álló fényképes jegyzőkönyvvel. Erre azért van szükség, mert így rögzítésre kerül az ingatlan aktuális állapota, ami később összehasonlítható lesz a kiköltözéskori állapottal, biztos alapot adva a kaució igazságos elszámolásához.

Tartjuk a kapcsolatot a bérlőddel!

Amikor együttműködésbe lépsz egy lakáskezelő céggel, egyúttal leteszed a bérlővel való kapcsolattartás terhét is. Az olyan ingatlankezeléssel foglalkozó cégek, mint amilyen a Nyolcas.com Flat Management is, intézik a rendszeresen felmerülő feladatokat, mint a mérőóra állások rögzítése, a havi elszámolások elkészítése és a havi díjak határidőre történő beszedése. Mindemellett a lakáskezelés során profi szakemberekből álló karbantartói csapatunkkal biztosítjuk a műszaki hibák szakszerű elhárítását és helyrehozatalát, hogy elkerüljük a későbbi nagyobb és költségesebb problémákat, megőrizve a lakás jó állapotát. A lelakás és az amortizáció megelőzésének a kulcsa a rendszeres személyes lakásellenőrzés. Tapasztalataink szerint erre nagyjából 3 havonta érdemes sort keríteni, mert ez az az időszak, amikor még kezdeti szinten megállíthatók az amortizációs folyamatok és a bérlőt sem zavarjuk mindennapi életében. Lakáskezelő munkatársaink az ingatlan bérbeadás időszaka alatt folyamatosan tájékoztatják a bérbeadókat a lakás állapotáról, jelentik a felmerülő problémákat és meghatározott időközönként fotókat is biztosítanak az ingatlanról a tulajdonosnak. Amennyiben kiköltözésre kerülne a sor, a lakáskezelési folyamat végén intézzük a kaució igazságos megállapítását és elszámolását, valamint a bérleti szerződés hivatalos lezárását. A kiköltözést követően szükség van a lakás állapotának személyes ellenőrzésére és az amortizáció felmérésére, ezek után elkészül a hibalista és a tételes elszámolás, ami alapján kezdeményezzük a kaucióból való levonásokat, amennyiben erre szükség van. Végezetül sor kerül a lakás kitakarítására és az eredeti állapot visszaállítására, felkészítve a lakást az új beköltözőnek. Amennyiben a bérbeadó továbbra is szeretné kiadni a lakását, úgy a kiköltözést követően az új bérlő felkutatásával elölről indulhat a folyamat.

Szervezettség és kényelem, ezt nyújtjuk neked!

Összegezve tehát, egy lakáskezelő cég feladata, hogy rendezett hátteret és gördülékeny folyamatokat biztosítson, gondoskodjon a pontos és hivatalos adminisztrációról, valamint nyilvántartást vezessen minden fontos történésről, ami a kiadó lakással történik. Ha egy profi lakáskezelő csapatra bízod az ingatlan bérbeadását és kezelését, akkor bérbeadóként kényelmesen hátra dőlhetsz, hiszen a kiadó lakás szakértői kezekben van.  Így lehet igazán passzív befektetési forma az ingatlan bérbeadás, amikor a kiadással járó feladatokról teljeskörűen gondoskodik egy professzionális ingatlankezelő csapat.

« Így készítsd fel kiadó lakásod a bérbeadásra! Ki fog az Ünnepek alatt foglalkozni a bérlőmmel? »