Gondmentes ingatlan bérbeadás? Így csináld!

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 01. 04.

Ingatlan tulajdonosként lakás kiadásakor igyekszünk a folyamatot minél biztonságosabbá tenni. Ehhez szükség van egy mindenre kiterjedő bérleti szerződésre, közjegyzői okiratra, minimum 2 havi kaució megfizettetésére, illetve a kockázatok csökkentése érdekében fordítsunk elegendő figyelmet a bérlőjelöltek személyére és a stabil anyagi hátterükre. Ha bérbeadóként túl elfoglaltak vagyunk az ingatlankezelési szakma kitanulásához, akkor a lakás kiadásával és kezelésével járó feladatokkal megbízhatunk egy lakáskezelő céget is, mint amilyen a Nyolcas.com Flat Management.

Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb pontokat, amelyek segítségével még a szerződéskötés előtt kiválaszthatjuk a megfelelő ingatlankezelő céget az ingatlan bérbeadására. Ne feledjük, hogy egy lakás bérbeadása jó esetben hosszútávú elköteleződést jelent a bérbeadó és a lakáskezelő között, vagyis a jövőbeli gördülékeny együttműködés érdekében jól átgondolt döntést kell hozni. Kimondottan fontos ez, ha a lakás tulajdonosaként külföldre vagy vidékre költözés miatt szeretnénk ingatlankezelőre bízni a bérbeadási és lakáskezelési feladatokat, amikor a kapcsolattartás leginkább telefonon vagy e-mailen keresztül történik.

Milyen kihívásai vannak az ingatlan bérbeadásnak?

Amikor valaki magánszemélyként lakás kiadásra adja a fejét, foglalkoznia kell majd jogi ügyekkel, műszaki hibaelhárításokkal, adminisztrációval, közműszolgáltatók elszámolásaival, valamint olyan felmerülő kellemetlen problémákkal, mint a bérleti díj tartozás vagy az amortizáció. Egy ingatlan bérbeadása egylakásos tulajdonosként is nagy kihívást jelenthet. Egy ingatlankezelő cégnek bizonyos eseteben ezeket a feladatokat több száz lakás esetében kell problémamentesen ellátnia szem előtt tartva a bérbeadó és a bérlő érdekeit is.

Következzenek hasznos tippjeink, amelyekkel kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb szolgáltatót lakásunk kiadására.

Kezdjük a weboldalakkal

Mint manapság sok más szolgáltató esetében, az ingatlankezelő cégeknél is érdemes a tájékozódást az interneten kezdeni a lakás kiadása előtt. Itt lehetőségünk van összevetni a különböző cégek weboldalait. Fordítsunk figyelmet a cég nevére, hogy kft.-ről, esetleg bt.-ről van-e szó. Tekintsük át, hol található a székhely, van-e irodájuk, vezetékes telefonjuk és cégnévvel ellátott e-mail címük. Ezek jelentéktelennek tűnő pontok, de gyorsan ellenőrizhetők és árulkodóak a cég működésével kapcsolatban.

Megjelenések a közösségi médiában

Időigényes, de kifizetődő, ha a közösségi médiában (YouTube, LinkedIn, Facebook, online cikkek…) is utánanézünk a különböző lakáskezelő cégeknek. Alátámasztja a megbízhatóságot, ha ezeken a platformokon is megtaláljuk a cégeket, hiszen plusz idő-, és energia befektetés, ha online tartalmak gyártásával is foglalkoznak az ingatlan bérbeadás és a lakáskezelés mellett. Ebből következtethetünk a lakás kiadási és kezelési szolgáltatás minőségére és a kommunikáció milyenségére.

Internetes vélemények és értékelések

Gyakran előfordul manapság, hogy különböző internetes oldalakon (pl. Google, Facebook, Reddit) mások véleményeiből informálódunk. Mint ahogyan lecsekkolunk egy szállodát vagy éttermet is foglalás előtt, úgy a kiválasztott ingatlankezelőről is olvashatunk, milyen véleménnyel vannak olyan korábbi ügyfelek, akik már kapcsolatban voltak az adott céggel, rájuk bízták a lakások kiadását. Ellenőrizzük az értékelések összpontszámát és az alapos tájékozódás érdekében olvassuk el a szöveges hozzászólásokat, főleg azokat, amelyeket a gyenge pontszámokhoz írtak. Azt is vegyük számításba, hogy hányan értékelték a céget, hiszen minél több az értékelés, annál relevánsabb információhoz juthatunk.

Egyéni vállalkozót vagy céget válasszunk?

Az ingatlan bérbeadását rábízhatjuk egyéni vállalkozóra, vagy akár cégre is. A döntésnél mérlegelni kell, hogy számunkra mi a fontos. Együttműködhetünk egy stabil hátterű, professzionális céggel, akik több száz lakást kezelnek nap mint nap, de félő, hogy az egyedi igényeinket kevésbé rugalmasan tudják majd kezelni. Ha egy biztos kapcsolattartót szeretnénk, aki az egyéni kéréseinket is kezeli, választhatunk egyéni vállalkozót is, ebben az esetben azonban a teljes szolgáltatás színvonala egy személytől függ. A legelőnyösebb, ha olyan ingatlankezelő céget választunk, akik több munkatársból álló csapattal dolgoznak, ahol jól koordinált a munka és bizonyos esetekben helyettesíteni is tudják egymást, így nem maradunk kapcsolattartó nélkül. Ügyfélként fontos lehet számunkra a gördülékeny kapcsolattartás és az odafigyelés érzése.

A lakáskezelő csapat

Ha letettük a voksunkat egy lakáskezelő cég mellett, érdemes utánajárni a tulajdonosok, ügyvezetők személyének és a munkatársak hátterének. Keressünk információt a lakáskezelő csapatról, a csapatot alkotó személyekről. Lényeges a lakáskezelő munkatársak létszáma, ideális esetben egy munkatársra nagyjából 60-70 lakás jut. Pozitívum, ha fotókat, esetleg rövid bemutatkozást is találunk a tagokról. Bizakodásra ad okot, ha bemutatkozó videót is találunk a weboldalon, amivel közelebbről megismerhetjük a lakáskezelő céget.

Ügyfelek kezelése

Ha egy szolgáltató cégre bízzuk a lakásunk kiadását, fontos megvizsgálni a kapcsolattartási csatornákat, amiből következtethetünk az ügyfélszolgálat minőségére. Ez kiderül abból, hogy milyen gyorsan válaszolnak az e-mailekre. Telefonáljunk be a központi telefonszámon, jó pont, ha azonnal felveszik a telefont vagy ha nem, akkor is rövid időn belül visszahívnak. Jobb tovább állni, ha nem elég akadálymentes a kommunikáció.

Kérdésekkel támogassuk döntésünket

Mivel az ingatlan bérbeadása kapcsán tartós együttműködésre készülünk egy ingatlankezelő céggel, ne féljünk kérdéseket feltenni, amelyek alapján a lehető legjobb döntést hozhatjuk meg. A jól megalapozott döntéshozást segíthetik az alábbi kérdéskörök, amelyekkel a felelősségteljes működést ellenőrizhetjük:

  • mióta foglalkoznak ingatlan bérbeadással és hány lakást kezelnek jelenleg?
  • csak magyar bérbeadókkal dolgoznak együtt vagy esetleg külföldiekkel is?
  • szerződéskötés esetén készíttetnek-e közjegyzői okiratot?
  • milyen bérlőszűrési módszereket alkalmaznak?
  • vállalnak-e felelősséget bérlői nemfizetés esetén?
  • mit tartalmaz a szolgáltatási díj?

A szolgáltatási díj

Ingatlankezelő cégek esetében többféle szolgáltatásról beszélhetünk. Az egyik a lakáskezelési díj, ami havonta általában a bérleti díj 10%-a, a másik a bérlőközvetítési díj, ami egy havi bérleti díjnak megfelelő összeg. Ezeknél a díjaknál érdemes tisztázni, hogy nettó vagy bruttó értendőek és tartalmazzák-e az ÁFA-t. Ezen felül az együttműködés során számíthatunk a felmerülő közjegyzői díjra, ami nélkül kockázatos a bérleti szerződés megkötése.

« Így találj bérlőt kiadó lakásodba a főszezon után Szakértői tudásmegosztás - elstartolt az első online ingatlanbefektetési konferencia! »