Lakáskiadás lépésről lépésre - avagy mi a lakáskiadás menete? - NYOLCAS.COM - Lakáskezelés - Ingatlankezelő - Budapest

Lakáskiadás lépésről lépésre – avagy mi az ingatlan bérbeadás menete?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 01. 04.

Legyen szó egy befektetési céllal vásárolt lakáskiadásról, vagy megváltozott élethelyzet miatti ingatlan bérbeadásról, ha először vár rád ez a feladat, biztosan feltetted már a “mi a lakáskiadás menete?” kérdést. Éppen ezért listába szedtük a folyamat legfontosabb lépéseit, és megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha nincs túl sok időd az ingatlan bérbeadással kapcsolatos ügyintézésre!

A lakás kiadásának menete

Mielőtt belevágnál a feladatba, nagyon fontos, hogy mindenekelőtt átlásd az egész folyamatot, és időben tisztába kerülj azzal kapcsolatban, hogy bérbeadóként milyen feladataid és kötelezettségeid vannak, illetve mire lesz szükséged az ingatlan bérbeadási folyamat során.

A főbb lépések a következők:

A lakás felkészítése a kiadásra

Ingatlan bérbeadás előtt érdemes elsőként felmérni a kiadandó lakás állapotát, majd ha szükséges, elvégezni rajta egy felújítást, hogy olyan minőségű lakással jelenjünk meg a bérbeadói piacon, ami ugyanazt az igényességet tükrözi, amit a leendő bérlőktől is elvárunk. Ehhez néha elég lehet egy tisztasági festés vagy a berendezés modernizálása, ha pedig úgy ítéljük meg, hogy felújításra nincs szükség, akkor is igyekezzünk minél jobban kitakarítani a lakást, hogy a mutatáskor a bérlőt tisztaság és friss illat fogadja.

Hirdetés

Amikor a lakás készen áll az új lakó(k) fogadására, készítsünk jó minőségű fotókat, és írjuk meg a hirdetés figyelemfelkeltő szövegét. Sarkalatos pont a bérleti díj összege, ugyanis ennek meghatározásától bizony nagymértékben függ, hogy sikerül-e a lehető leggyorsabb módon, a lehető legmagasabb bérleti díjon kiadni a lakásunkat.

 

Bérlőközvetítés és lakáskezelés Budapest teljes területén és az agglomerációban.

A lakás bemutatása

Ez az ingatlan bérbeadási folyamat legidőigényesebb része, amibe sok tulajdonos nem igazán gondol bele az elején. Pedig a bérlőjelöltek kiszűrése egyáltalán nem könnyű feladat, a személyes találkozások, a lakás többszöri bemutatása, a jelöltek “interjúztatása”, a felmerülő kérdések megválaszolása, mind jelentős idő- és energiaráfordítást követel a bérbeadótól.

A bérlő kiválasztása

A kiválasztott bérlőt, aki minden szempontból ideális számunkra, érdemes lehetőség szerint leinformálni, illetve megbizonyosodni a megbízhatóságáról, családi hátteréről, stabil anyagi helyzetéről. A profi ingatlankezeléssel foglalkozó cégek körében például egyre elterjedtebb szokás (így nálunk, a NYOLCAS.COM Flat Management lakáskezeléssel foglalkozó cégnél is), hogy munkáltatói- és keresetigazolást kérnek a bérlőjelöltektől, így megbizonyosodva arról, hogy a leendő bérlő hivatalosan is foglalkoztatva van.

Szerződéskötés

A problémamentes lakáskiadás alapja a jó bérleti szerződés, aminek elkészítését érdemes szakértő kezekre, például ingatlanjogban járatos ügyvédre bízni. Ennek részleteiről egy korábbi cikkünkben olvashatsz, ahol összefoglaltuk, hogy mik azok a pontok, amiket a jó bérleti szerződésnek feltétlenül tartalmaznia kell!

Birtokbaadás

A birtokbaadás előtt készítsünk fotós jegyzőkönyvet, illetve papíralapú leltárt a lakás állapotáról és a benne található ingóságokról, bútorokról, háztartási eszközökről. A kulcsok átadásakor pedig rögzítsük az aktuális mérőóra állásokat, mivel így biztosítani tudjuk, hogy a birtokbaadás napjától kezdődően a bérlő fizesse már a rezsidíjakat.

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

A bérbeadás utáni adózás

Az ingatlanod legális bérbeadására több lehetőséged is van: történhet adószám kiváltásával vagy adószám nélkül magánszemélyként. Hogy melyiket érdemes választanod, illetve hogyan működik ez a gyakorlatban, arról érdemes könyvelővel, adószakértővel vagy ingatlankezelő céggel egyeztetned, hogy biztosan az aktuális előírásoknak megfelelően történjen az adó befizetése.

Lakáskezelés

Bérbeadóként a bérleti szerződés aláírásával és a kulcsok átadásával egyidejűleg sajnos nem ér véget a feladataid listája, ugyanis gondoskodnod kell a havi díjak beszedéséről, a mérőórák leolvasásáról és ellenőrzéséről, a rezsi befizetéséről, és persze rád hárul a felmerülő problémák, például a műszaki eszközök meghibásodásának megoldása is.

A legfontosabb, amit el kell döntened…

Ingatlantulajdonosként egyetlen kérdést gondolj át, mielőtt belefogsz a lakásod kiadásába:

“Van elég időm, energiám és tapasztalatom, hogy mindent egyedül én intézzek?”

Ugyanis ha ügyfeleinkhez hasonlóan te is azon lakástulajdonosok csoportjába tartozol, akik időhiánnyal küzdenek, úgy érdemes egy ingatlankezelő cégnek kiszervezned a lakáskiadással kapcsolatos feladatokat.

 

Egy ingatlankezelő cég bevonásával a bérbeadás menete jelentősen könnyebbé válik.

Mire számíthatsz, ha ingatlankezelő cégre bízod a lakásod kiadását?

Ha egy szolgáltató céget bízol meg az ingatlankezeléssel, akkor lényegesen egyszerűbbé válik a bérbeadás menete. A feladatok kiszervezésével ugyanis nem “csak” időt takaríthatsz meg…

  • Saját bérlőkereső rendszerünk segítségével kizárólag fizetőképes bérlőket biztosítunk, stabil anyagi háttérrel, és hosszútávú bérlési szándékkal.
  • Megbízható szakmai segítséget nyújtunk az ingatlan bérbeadással kapcsolatos adózási kötelezettségek kapcsán is.
  • Az ingatlan, és a benne lévő értékek állapotát folyamatosan ellenőrizzük, illetve gondoskodunk róla, hogy pontosan olyan állapotban kapd vissza a lakásod a bérlési időszak végén, ahogyan azt az elején kiadtad.

Akár egyetlen döntésen is múlhat a nyugalmad és a lakásod biztonsága…

Miért töltenél hosszú órákat a bérlők előszűrésével, állandó telefonálgatással, és az ingatlanod bérbeadásával kapcsolatos teendőkkel? Spórold meg az ügyintézésre fordított időt, és bízd az ingatlankezelés egész folyamatát olyan lakáskezelő cégre, mint amilyen a NYOLCAS.COM Flat Management is, hogy flottul menjen a lakásod kiadása az első lépéstől az utolsóig!

Profi lakáskezelő csapatunk minden terhet levesz a válladról, az ügyvéddel való egyeztetéstől, a szerződés megírásán át, az ingatlan karbantartásáig bezárólag!

Kattints ide és nézd meg, milyen szolgáltatásokkal könnyítjük meg az életét azoknak a lakástulajdonosoknak, akik minket választanak!

« 7+1 tanács a tökéletes bérleti szerződéshez Hogyan kell adózni a bérbe adott lakás után? »