Nyolc meggyőző érv a hosszú távú bérbeadás mellett – és a rövid távú ellen

Otthon | Utoljára szerkesztve: 2018. 04. 06.

Kiadnád a lakásod és nem tudod, mi lenne a legjobb megoldás? Akkor most tűzd ki a faladra ezt a pro-kontra Nyolcas listát!

Az ingatlan az egyik legkönnyebben folyamatos jövedelmi forrássá tehető tulajdon, amivel rendelkezhetünk. Éppen ezért érdemes nagyon alaposan átgondolni, hogyan bánunk ezzel a becses értékkel, ha szeretnénk bérbe adni. Sokéves lakáskezelői és ingatlanbefektetési tapasztalattal a hátunk mögött mi arra jutottunk, hogy jóval több érv szól a hosszú távú lakáskiadás mellett, mint a rövid távú bérbeadás oldalán. Kétkedve ingatod a fejed? Akkor elmondjuk azt a nyolc érvet, mely megingathatatlanul a hosszútáv mellett teszi le a voksát.

1: Amortizáció és lelakás

Ha csak pár napokra adod ki gyors egymásutánban a lakásodat, az ingatlan tereinek csakúgy, mint bútorainak természetes amortizációja százszor gyorsabban megtörténik. Miért? Mert sokkal több ember adja egymás kezébe a kulcsot, akik gyakran kevésbé tisztelik az ingatlant sajátjukként. Rövid távra jönnek, gyakran bulizni és szórakozni, ami sokkal több veszélyforrásnak teszi ki a lakásod, mintha valaki állandóan ott lakna (és nem nyomná tövig a partizás gázpedálját hétfőtől vasárnapig nyaralás címszó alatt). A guruló bőröndök a padlón, a túlhasznált ágyneműk és bútorok, a töréskár, a személyes ingóságok megrongálása és társaik pedig ahhoz vezetnek, hogy nem mondjuk 1-2 évente, hanem pár havonta komoly összegeket kell költened az ingatlan és tárgyainak részleges renoválására.

Ellenben ha valaki évekig tervez egy helyen lakni, az legtöbbször ekképpen tiszteli is az ingatlant. Bizalmi viszony alakul ki bérlő és tulajdonos között; kölcsönösen törekednek arra, hogy az ingatlan tökéletes állapotban maradjon. A hétköznapi élet dolgos rutinja pedig sokkal kevésbé lakja le az ingatlant, mint a gyakran ittas túlkapássá csúcsosodó vakáció.

2: A szomszédi viszony megromlik

Budapest több kerületében is rövid távú kiadásra specializálódtak lakások, ez pedig sajnos nagyon könnyen a lakóközösség megromlásához vezethet. Az állandó lakók nem szeretik, hogy idegenek mászkálnak a házukban – olykor hajnalban és nem túl halkan – vagy bulikat rendeznek sokwattos hangerőn, nem pedig mondjuk szolid, baráti vacsikat. És nem, nem a turistákat fogják okolni, hanem a tulajdonost, aki beengedi ezt az otthonába, ennélfogva az épületbe is. Hosszútávú bérbeadásnál a lakóközösség megismeri és jó esetben meg is szereti a hosszú távú bérlőt, aki például részt is vesz az olyan feladatokban, mint a közös lépcsőtakarítás vagy épp a kukák kihúzása. A rövid távú kiadás ellen pedig (nem véletlenül) nem egy helyen konkrét házszabályzatokat vezettek be, így elég rossz lóra is lehet tenni jogilag is a rövidtávval.

3: Számtalan extra teendő

Míg a hosszú távú kiadásnál egy kulcsátadással és bérleti szerződéssel le van a gond (ha az ember profi lakáskezelő céget fogad, akik mindent elintéznek helyettünk és a lakás állapotáról is rendszeres a visszajelzés), addig a rövidtáv számtalan feladattal jár. Becsekkolás, kicsekkolás, takarítás, ágyneműmosás, kárfelmérés és a kaució visszatérítése, folyamatos levelezés az újabb és újabb bérlőkkel; szinte egy második állás, mellyel nem dőlhet hátra a tulajdonos.

4: Hotelszintű szolgáltatást kell nyújtani

Mivel a rövidtávra specializálódott oldalak száma (és azok kihasználása) ugrásszerűen megnövekedett az elmúlt években, a rövid távú bérlők által elvárt szolgáltatások is már-már hotelszintűek. Mindennek mindig tökéletesnek kell lennie, hogy olyan áron adhassuk ki, ahogy szeretnénk és ne kapjunk panaszokat a bérlőktől: a kifogástalan tisztaságtól kezdve a wifi megfelelő erősségén át az elérhető külföldi tévécsatornák mennyiségén keresztül a megfelelően forduló zárig. Természetesen hosszútávnál is érdemes a lehető legjobb szintre felhozni a lakásunkat, azonban a hosszú távú bérlő igényei már sokkal könnyebben (és állandóbban) személyre szabhatóak, mint a pár napra letáborozóké.

5: Nagy a konkurencia – és a százalékok

Budapesten elképesztő mértékű lett az Airbnb és a Booking.com térnyerése, így a megfelelő árképzéshez rengeteget kell tenni, hogy versenyben maradjon az ingatlanunk. Méghozzá folyamatosan. A legtöbben a nagyobb haszon reményében kezdenek rövid távú kiadásba, azonban a felfokozott versenyhelyzet miatt a napi kiadási díjban is meg kell alkudnunk vágyálmainkkal – és számos eset bizonyítja, hogy a fent felsorolt teendőket egybevetve egyáltalán nem teszünk szert nagyobb haszonra, mintha gond nélkül évekre kiadnánk az ingatlanunkat. Nem is beszélve a közvetítő oldalak által folyamatosan ránk terhelt százalékokról, melyek a hosszútávot egyáltalán nem érintik.

6: Szezonalitás

Míg a hosszú távú kiadás egész évben stabil jövedelmet biztosít, addig a rövidtávnál számolni kell azzal, hogy nagyon sok üresjárat lesz két bérlési időszak közt. Nyáron, karácsony-Szilveszter környékén és ünnepekkor pörögnek a rövid távú apartmanok, azonban az éveleji holtszezonban vagy épp a nyár utáni iskolakezdés leszállóágában jelentősen megcsappan a nyaralni érkezők száma. Ezzel pedig a lakásunkból remélt jövedelem is.

7: Nincs hátradőlés

Míg hosszútávnál a tulajdonos és bérlő közt legtöbbször bizalmi viszony alakul ki, addig rövidtávnál a tulajdonosnak szinte mindig készenlétben kell lennie bérlőit illetően. Ellenőrizni az online megkeresések profiljait és referenciáit, izgulni, hogy az eredetileg 2 embernek kiadott lakásba ne vigyenek a bérlők még tizenöt embert bulizni (a budapesti angol legénybúcsús partiturizmus szárnyalásával ez nagyon is valós probléma) és ne tegyék tönkre a lakást. Mit mondjunk: ebben a kérdésben is erősen a hosszútáv felé billen a mérleg.

8: Adminisztrációs bonyodalmak

Végül az adózás, az adminisztrációs nehézségek és a jövedelem elszámolása szintén folyamatos felügyeletet (és könyvelést) igényel, valamint sokkal összetettebb is, mint egy hosszú távú bérleti szerződés esetében, melyhez elég adószámos magánszemélyként adóznunk. Sokan rövid távú bérbeadáshoz a weboldalaktól levett százalék fölé felvesznek rövidtávra szakosodott lakáskezelőket is (a fent említett rengeteg teendő miatt), akik minden egyes alkalommal jelentős százalékokat csippentenek le a bérleti díjból.

Nyolcadik érvnek hagytuk a Nyolcas érvét: hosszútávnál már havi 10 ezer forintért le van minden gondod a lakással, ha a Nyolcas.com lakáskezelői szolgálatát választod. Csak pontosan fizető, megbízható, lakásodat otthonának érző, szimpatikus bérlő lakik a lakásodban, és a Nyolcas.com csapata az elszámolások teljes procedúráját leveszi a válladról. Kényelmes, nem? Na ugye, hogy meggyőztünk?

Ez az ukrán lakás olyan, mintha egy 5 csillagos hotel lenne »