Ki merjem adni a lakásomat egy diáknak? 5 érv, amiért igen!

| Utoljára szerkesztve: 2024. 06. 04.

Hamarosan beköszönt a nyár és ezzel együtt az albérletpiac főszezonja is, ami leginkább annak köszönhető, hogy július végén kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárait. A bérbeadók az egyetemisták és a főiskolások keresési rohamára számíthatnak. A diákok között rengeteg a potenciális bérlő és bérbeadóként rövid időn belül kiadhatjuk nekik a lakásunkat. A NYOLCAS.COM Flat Management csapata összegyűjtött 5 érvet amellett, hogy miért érdemes diákoknak kiadni a lakásunkat. 

Bérbeadóként több dolgot szükséges mérlegelni, mielőtt meghozzuk a döntést, hogy diáknak adjuk ki ingatlanunkat. Rögtön felmerül a fizetőképesség kérdése, hiszen általában a diákok nem, vagy csak részmunkaidőben dolgoznak, vagyis nem rendelkeznek stabil jövedelemmel. Ilyenkor gyakran kizárólag szülői támogatásra számíthatnak, akiknek viszont ez a kiadás megterheli a pénztárcájukat. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy általában azok a szülők döntenek a lakásbérlés mellett főiskolás, vagy egyetemista gyermekük számára, akik megengedhetik maguknak ezt a többletköltséget. 

Jellemzően a diákok a nyári szünetben kevesebbet vagy egyáltalán nem tartózkodnak a kibérelt lakásban és ezért gyakran kedvezményt várnak, ezt azonban bérbeadóként könnyedén lekezelhetjük határozott elutasítással a piaci helyzetre hivatkozva.

Végül, amitől a legtöbb lakástulajdonos tart fiatal bérlők esetén, az a hangoskodás, bulizás az ingatlanban, ami a szomszédokkal való konfliktushoz és akár nagyobb mértékű amortizációhoz is vezethet. Ennek elkerülése érdekében válasszunk olyan diákot, aki jó hírnevű, komoly egyetemen (pl. SOTE, BME, Corvinus) folytatja tanulmányait, ők általában a szabadidejük nagy részét tanulással töltik, ami mellett kevesebb idő marad a szórakozásra.

5 fő érv, amiért érdemes diáknak bérbe adni az ingatlant

1. Rugalmasság és alkalmazkodóképesség

A fiatalok általában pontosan tudják, hogy a bérbeadóhoz alkalmazkodva kell kezelniük a saját igényeiket.  Általában kisebb igényekkel rendelkeznek a bútorozást illetően, és azt sem várják el, hogy a bérbeadó elszállítsa a lakásban található berendezési tárgyakat. Megfelelően lehet velük kommunikálni, valamint könnyebben elérhetők, hiszen rugalmasabb az időbeosztásuk. Jól értenek a modern technológiához, ami előnyös lehet, ha online fizetésről, kommunikációról vagy digitális ügyintézésről van szó.

2. A diákok általában sok jó tulajdonsággal rendelkeznek

A fiatal bérlők jellemzője, hogy jól alkalmazkodnak a bérbeadó kéréseihez, könnyebben kezelhetők és terelgethetők a lakásbérlési folyamat során. Energikusak és hajlandóbbak kisebb karbantartási feladatokat elvégezni, vagy ezekkel összefüggésben együttműködni. Mivel általában fiatalabbak a bérbeadóknál, a korkülönbségből fakadóan jellemzően tisztelettudóak és udvariasak.

3. Ne feledkezzünk meg a külföldről érkezőkről!

A külföldről érkező diákok az egyetemek környékén készek magasabb bérleti díjat fizetni, mint mások. Nekik fontos szempont az intézmény közelsége, hiszen a tanulmányaik miatt költöznek egy idegen országba. A külföldi egyetemisták ösztöndíjjal vagy komoly szülői támogatással rendelkeznek, ami biztos fizetőképességet jelent. Stabilitást jelent a bérbeadónak, hogy hosszabb időre bérelnek, mivel tanulmányaik több évre szólnak. 

4. Elenyésző a nemfizetés

A diák bérlők esetében elenyésző a nemfizetés. Sokan közülük, különösen az egyetemisták, anyagi támogatást kapnak a szülőktől és emellett rendelkezhetnek részmunkaidős állással vagy ösztöndíjjal, amivel hozzá tudnak járulni a megélhetési költségekhez. Ha mégis anyagi gondok támadnának, úgy kifejezetten ritkán fordul elő olyan eset, hogy a bérlő ne költözzön ki önként az ingatlanból. 

5. Kevesebb időt töltenek a lakásban

Mivel hétköznap napközben az egyetemen vannak, hétvégén pedig gyakran hazalátogatnak a szülői házba, viszonylag kevés időt töltenek a bérleményben. Ennek következtében csökken az amortizáció és rongálódás esélye, ami hosszabb távon megőrzi az ingatlan jó állapotát. A hétvégéken távol lévő bérlők kevésbé hajlamosak nagyobb baráti összejöveteleket, bulikat szervezni az ingatlanban, ami csökkenti a zajt és a lehetséges károkat. Végül, de nem utolsó sorban pedig az, hogy a fiatal bérlő rendszeresen hazajár, azt is jelentheti, hogy megbízható, jó családi kapcsolatokkal rendelkező személyről van szó, aki kevésbé valószínű, hogy problémás lesz a későbbiekben.

Összességében elmondható, hogy bérbeadóként nem kell attól tartani, hogy mi lesz, ha diáknak adjuk ki a lakásunkat. Amennyiben a fenti pontok mentén bebiztosítjuk magunkat, jól megismerjük a bérlőt és felkészülünk minden eshetőségre, akkor nem érhet minket csalódás.

« Balogh László vendége volt ügyvezetőnk - ingatlan.com élő beszélgetés