Miért nem tudom kiadni a lakásomat?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 02. 09.

Befektetési ingatlan vásárlása után, tulajdonosként mindenki arra törekszik, hogy a lakáskiadás minél gyorsabban és a lehető legoptimálisabb bérleti díjon történjen. Éppen ezért lehangoló, ha hetekig vagy akár hónapokig nem történik meg az ingatlan bérbeadása és a kiadó lakás hosszú idő elteltével is üresen áll, emellett még hasznot sem termel. Fontos tisztában lenni azzal, hogy melyek azok a tényezők, amelyek megnehezítik az ingatlan bérbeadás folyamatát. Ha bérbeadóként a jövőben megkímélnéd magad a hosszan elhúzódó lakáskiadási procedúrától, akkor most összegyűjtöttük azon ismérveket, amelyek akadályozó tényezői lehetnek az ingatlan bérbeadás folyamatának!

A lakás pozícionálása a piacon

Mindenekelőtt nem érdemes a saját ingatlanunkat a hirdetési felületeken található, hosszú hetek óta hirdetett lakásokhoz hasonlítani, hiszen ezek gyakran túlárazás miatt „ragadtak be”, ami torzíthatja a képet az ár-érték aránynak megfelelő bérleti díj meghatározásához. Az első és legfontosabb, amit tehetünk, ha még a lakás meghirdetése előtt tájékozódunk az aktuális albérletpiaci helyzetről. Ehhez érdemes szakértői segítséghez fordulni, így gyorsan átfogó képet kaphatunk és a számunkra legrelevánsabb információhoz juthatunk hozzá. Mi, a Nyolcas.com Flat Management-nél leendő ügyfeleink megkeresése után kérésükre felmérjük az ingatlant és ingyenes online tanácsadás keretében többek között tájékoztatást nyújtunk az éppen fennálló piaci trendekről is. Bármennyire is szeretnénk, nem tanácsolt irracionális magas bérleti díjjal hirdetni a lakást, hiszen, ahogyan azt már az előbb is kiemeltük, egy túlárazott ingatlan nem fog rövid időn belül bérlőt hozni, így akár hónapokig eleshetünk a bevételtől, ami hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő. Járjunk el kellő figyelemmel, hiszen a jól beárazott lakások átlagosan 1,5 hét alatt elkelnek és elkezdenek hasznot termelni.

Ismerjük meg a bérlői igényeket!

Napjaink magas bérleti díjai mellett a bérlők konkrét elvárásokkal érkeznek, hiszen igényes, szépen berendezett lakásba szeretnének költözni a kifizetett havidíjakért cserébe. Éppen ezért nagyobb népszerűségnek örvendenek a bútorozott és gépesített ingatlanok, mint a bútorozatlanok. Ma már elvárásként jelenik meg, hogy a bérbeadott ingatlanban az olyan alapvető háztartási gépeken túl, mint a hűtő, sütő, főzőlap, legyen mosógép, mosogatógép és lehetőség szerint klíma is. Ezen felül az sem mindegy, milyen bútorzattal rendezzük be a kiadó lakást. Egy rendes bérlő, – aki igényesen tartja a lakást, óvja a bútorokat és időben jelzi a felmerülő hibákat, hogy azok ne vezessenek nagyobb károkhoz – szépen berendezett lakásba szeretne költözni, ezért törekedjünk a modern és letisztult bútorokkal történő berendezésre és kerüljük az ódivatú, valamint az egymáshoz nem illő bútorokat. Használjuk fel a színeket a terek tágításához, a világos színeknek köszönhetően a helyiségek nagyobbnak hatnak és emellett a pasztellszínek természetessé és otthonossá teszik a kiadó lakást. Ezt feldobhatjuk élénkebb színű kiegészítőkkel, díszpárnákkal, függönnyel és szőnyegekkel, amivel vidámabb összhatást kelthetünk. Kulcsfontosságú eleme a lakáskiadásnak, hogy mindig az ingatlan aktuális állapotának megfelelő képeket használjuk a hirdetésekben. A bérlőjelöltek csalódottságához vezethet, ha a hirdetési képekhez viszonyítva rosszabb körülményekkel szembesülnek a személyes lakásmegtekintés során, mivel a bérbeadó az évekkel korábbi, felújítás után készült fotókat használja, ami nem felel meg a jelenkori állapotnak.

Az albérletpiac sztárjai

Több mint 2000 sikeres bérbeadás tapasztalatából a Nyolcas.com Flat Management-nél látjuk, melyek a könnyen kiadható lakások jellemzői, így azt is tudjuk, hogy a régi téglaépítésű polgári házakban lévő lakások kevésbé közkedveltek a bérlőjelöltek körében. Ezekben a lakásokban gyakran korszerűtlen fűtési megoldásokkal és elavult nyílászárókkal találkozhatunk, valamint vizesedési, penészesedési problémák is sűrűn jelentkeznek a nem megfelelő szigetelés miatt, ez leginkább a földszinti lakásoknál probléma. Természetesen ezeket a lakásokat is ki lehet adni, ha teljeskörű felújításon estek át, továbbá méretügyileg és elosztásukban is megfelelőek, vagyis a kiadó lakás nem nagyobb, mint 60 négyzetméter és a szobák nem egymásból nyílnak. Van azonban két kategória, az újépítésű társasházban található lakások és a panellakások köre, amelyeket a legkönnyebb kezelni ingatlan bérbeadás során, esetükben kevés műszaki hiba jelentkezik, éppen ezért ezekre a legmagasabb a bérlői kereslet. A lakás elhelyezkedése az ingatlan bérbeadás szempontjából mondhatni lényegtelen, hiszen Budapest valamennyi kerületében megtalálható a stabil anyagi háttérrel rendelkező réteg, aki bérbe venné lakásunkat. 

 

Mikor kérjünk szakértő lakáskezelői segítséget?

Mint ahogyan az a fentiekből kiderült, a lakások kiadhatóságát több tényező is befolyásolhatja, kezdve az aktuális gazdasági vagy albérletpiaci helyzettől, egészen a lakás adottságáig. Így már a lakáskiadási folyamat elején érdemes lakáskezelőhöz fordulni, ha bérbeadóként nem szeretnénk vállalni azt a kockázatot, hogy a lakásunk nehezen kiadhatóvá válik és így hosszú hónapok rendszeres bevételétől eshetünk el. Ingatlankezeléssel foglalkozó cégként a Nyolcas.com Flat Management-nél naprakész piaci ismerettel rendelkezünk és lakáskezelő csapatunk tagjai releváns szakmai tapasztalattal, valamint terepen szerzett gyakorlati tudással segítenek abban az esetben is, ha a bérbeadó hosszú ideje sikertelenül hirdeti lakását és már minden tőle telhetőt megtett az eredményes lakáskiadás érdekében.

Lássuk, pontosan mivel is tudjuk segíteni a bérbeadókat a sikeres ingatlan bérbeadáshoz vezető úton:

  • friss és aktuális piaci információk, trendek,
  • 21. századnak megfelelő bérlői igények ismertetése,
  • a kiadó lakás felmérése és tanácsadás felújítással vagy bebútorozással kapcsolatban,
  • figyelemfelkeltő hirdetési szöveg és vonzó hirdetési képek készítése.

Bérbeadóként válaszd teljeskörű lakáskezelési szolgáltatásunkat és a lakás bérbeadásra való felkészítésétől kezdve, a bérlőkeresésen át, a hosszútávú lakáskezelésig minden terhet leveszünk a válladról!

« Piacelemzés - Ingatlan.com interjú Máriás Áron Ottóval A TV2 Mokka vendége volt ügyvezetőnk »