Interjú ügyvezetőnkkel: mi várható nyáron az albérletpiacon?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 07. 11.

Itt a nyár, lassan kihirdetik a felvételi ponthatárokat, így nem csak az üdülőhelyeken, de az albérletpiacon is indul a főszezon. Mi várható a következő hónapokban, mire számíthatnak a bérbeadók és a bérlők? Bérleti díjakról, tendenciákról, illetve az ingatlan bérbeadási piac jelenlegi sajátosságairól Máriás Áron Ottó ügyvezetőnk mondja el véleményét.

Hogyan szuperált az első félévben az albérletpiac?

Folyamatos emelkedést tapasztaltunk az első félévben, sőt, igazán jó formába lendült az albérletpiac. Már tavaly is említettük, hogy több különböző okból kifolyólag ingatlanvásárlás helyett a bérlés felé fordultak az emberek, ez viszont még inkább jellemző az idei évre. A bérlők részéről érkező megkeresések száma nagyon magasra szökött, szinte mindent könnyedén bérbe lehet adni, pedig igazán magas bérleti díjakkal szembesül az a bérlő, aki most áll neki a lakáskeresésnek.

Mit várunk az idei nyártól?

Már most nagyon intenzív a helyzet, illetve tovább fog fokozódni majd a helyzet, főleg akkor, amikor bejelentik az egyetemi felvételi ponthatárokat. A bérleti díjak várhatóan tovább fognak emelkedni, és szerintem idén komoly rekordokat várhatunk, ami az árakat illeti. Ami érdekes információ még, hogy idén nem csak várjuk a csúcsidőszakot, hanem mostantól kezdve hónapokon keresztül fent leszünk a platón. Már most olyan intenzív ugyanis a bérlői kereslet, mintha augusztus végén lennénk, pedig még nyár eleje van, és szerintünk nagyon sokan nyaralni vannak. Amint visszatérnek a pihenésről, komolyan be fog robbanni a piac.

Milyen lakásokra van most bérlői kereslet?

Leginkább a kompakt, újszerű, ugyanakkor magyarok által még megfizethető lakásokat keresik sokan. Továbbra is az amerikai konyhás nappali plusz 1 hálós újépítésű lakások a sláger, bár ebben a kategóriában egyre kevesebb lakás van 250.000 Ft/hó bérleti díj alatt. Viszont érdekes jelenség, hogy idén még az elavultabb energetikai tulajdonságokkal bíró lakások kiadhatósága is megnőtt, ugyanis a kevésbé módos bérlői rétegek számára lassan megfizethetetlenné válnak a lakások, így visszatérhet a régi összeköltözős módszer, hogy egy nagyobb lakásra többen összeállnak és együtt bérlik ki, az egy főre jutó kedvezőbb költségek miatt.

 

Kik bérelnének most, milyen bérlőből van a legtöbb?

A bérlői összetétel továbbra is vegyes, de mintha a 28 év alatti fiatalok még nagyobb arányban lennének jelen a bérlői összetételben, mint eddig. A bérlők 75%-a egyébként dolgozik, és egyedül vagy másodmagával költözne, de természetesen továbbra is jelen vannak a klasszikus családos bérlők. Egyébként, aki teheti, az elhalasztja a lakásbérlést, mivel egy informált személy érzékeli, hogy jelenleg csak rossz feltételekkel lehet ezt megtenni.

Mi van azokkal, akik mégis most kezdenek albérlet után nézni?

Jobb, ha felkészülnek arra, hogy idén nehezebb lesz jó feltételekkel lakást találni, mint azelőtt. Ezért érdemes előre körülnézni, felhívni néhány ingatlanost, hogy időben tudomást szerezzük arról, milyen is a helyzet, mire számíthatunk, ami a lakásbérlést illeti. Aki teheti, lépjen időben és ne halogassa a dolgot, illetve, ha van egy nagyjából megfelelő lakás, akkor csapjunk le rá, ne keressük a tökéletest, mert nem lesz. Sajnos amúgy idén sokkal több pénzt kell áldoznia a bérlőknek egy szép bérleményre, mint az előző években, pont úgy van ez, mint a boltokban. Idén jóval többért kapjuk ugyanazt, mint tavaly, pedig minőségben nincs változás.

Ezek szerint a bérbeadók járnak most jobban?

Véleményünk szerint igen. Hiszen a bérlők beragadtak a kibérelt lakásokba, mivel nincs olcsó hitel, és ezért nem fluktuál a piac. Ebből pedig egyenes következik, hogy hosszabbodik a bérlési idő. Ez egy kedvező dolog a bérbeadóknak, ráadásul egy bent lakó bérlő esetében könnyen lehet a bérleti díjon emelni, mivel amelyik bérlő nem fogadja el az emelést, az csak drágábban tud most más bérbeadótól lakást bérelni. A ránk bízott, irodánk által kezelt lakások esetében idén körülbelül 300 bérleti díjemelést csináltunk, és a bérlők 97%-a simán elfogadta a díjemelést. Persze nem érdemes durván emelni, mert azzal csak elzavarjuk a saját jó bérlőnket, ha viszont egy bérbeadó mégis elveszítené a bent lakó bérlőjét, akkor sem kell aggódni, mivel könnyedén fog másikat találni helyette.

Mikor állhat helyre a piaci egyensúly?

Mi még jó ideig az albérletpiac emelkedését és csúcsidőszakát várjuk, mivel amíg ilyen magas kamatokat fizet az állampapír, addig a befektetők elfordulnak a lakáspiactól és kamatmentes papírokat vásárolnak. Ez pedig azt okozza, hogy nem lesz utánpótlás a kínálati oldalon és egyre kevesebb lakásból válogathatnak az amúgy egyre nagyobb számban lévő bérlők. A magas banki hitelkamatok miatt sokaknak jó ideig, akár több éven keresztül még elérhetetlen lesz a saját ingatlan megszerzése, főleg úgy, hogy a dinamikusan növekvő megélhetési és bérlési költségek miatt lassabban gyűjtik össze az önerőt. Tehát csak az segíthet, ha az inflációt letörik, a banki hitelkamatok normális mederbe terelődnek, a befektetők pedig állampapír helyett ismét az az ingatlan vétel, ingatlan bérbeadás és ingatlan kiadás felé veszik az irányt.

« Hogyan fotózd le a kiadó ingatlanod? A jó bérlő kiválasztásának 6 lépése »