Lakáskezelő vagy ingatlanközvetítő - Mi a különbség és melyikre van szükséged? - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelő cég - Budapest

A jó bérlő kiválasztásának 6 lépése

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 07. 17.

Néhány nap, és berobban az albérletpiac főszezonja, rengeteg bérlő fog kiadó lakás után nézni, úgyhogy érdemes pár szót beszélni arról, hogy bérbeadóként hogyan válasszuk ki a megfelelő bérlőt? A Nyolcas.com Flat Management-nél, Budapest legnagyobb lakáskezelőjeként, a sok száz lakás kezelése során felhalmozott tapasztalatunknak köszönhetően van néhány különleges praktikánk, melyek segítségével a bérbeadók könnyedén választhatják ki az ideális hosszútávú bérlőt. Nézzük is meg akkor, hogy milyen praktikák segítségével csökkenthetjük drasztikusan egy ingatlan bérbeadás rizikó tényezőit.

Végezzünk telefonos előszűrést

Az első jó tanácsunk, hogy végezzünk telefonos előszűrést, tehát beszélgessünk a bérlővel néhány percet, mivel nem csak időt spórolunk magunknak, de a beszélgetés során lehetőségünk van jobban megismerni a lakásunkra jelentkező személyt, illetve akár ellenőrizhetjük azt is, hogy a bérlőjelölt megfelel-e az előzetes elvárásainknak. Sikeres ingatlan bérbeadáshoz bíztató jel, ha a bérlőjelölt szívesen válaszol a feltett kérdésekre, illetve további jó pont, ha saját kérdéseket is feltesz nekünk a bérlő, mert ez azt jelenti, hogy komolyan érdekli a kiadó lakásunk. Rákérdezhetünk akár arra is, hogy kivel és milyen időtartamra költözne, van-e háziállata, mit dolgozik, esetleg vállalja-e a közjegyző okirat elkészíttetését stb. 

Ellenőrizzük az anyagi és egyéb hátteret

A telefonos előszűrést követően, ha meg van a kölcsönös szimpátia, még az ingatlan bérbeadás előtt célszerű alaposabb ellenőrzést is végezni:

  • nézzük meg a leendő bérlő nyilvános LinkedIn vagy Facebook profilját
  • kérjünk írásos bemutatkozást, ami alapján sok minden kiderül
  • még a bérleti szerződés megkötése előtt kérjünk munkáltatói igazolást a bérlőtől és csak ezt követően adjuk ki a lakásunkat.

Fontos megjegyzés, hogy a jó bérlő szívesen igazolja a hivatalos fizetését, míg a kétesélyes bérlő ebből akár problémát is csinálhat, de mi nem dőljünk be, hanem tartsunk ki amellett, hogy tudni szeretnénk a fizetőképességét!

Teszteljük a rugalmasságot

Lakástulajdonosként fontos megvizsgálnunk, hogy a bérlő mennyire rugalmas és önjáró, ettől a tulajdonságától függ ugyanis, hogy a későbbiek során hányszor csörög majd a telefonunk, illetve mennyi problémát kell majd megoldanunk. Érdemes kiderítenünk, hogy a bérlő képes-e az apróbb műszaki hibákat önállóan elhárítani, esetleg hajlandó magától beütni egy szöget a falba, vagy minden aprósággal a bérbeadót fogja felhívni. Ennek felmérésére még a szerződéskötés előtt javasolt bekérni egy listát a bérlőtől, hogy mire van szüksége a beköltözés előtt, így kiderül, vannak-e speciális elvárásai, pl. klíma vagy redőny beszerelése, új bútor, háztartási gép, más falszín stb. Egy szerény bérlő esetében a lista igen rövid, viszont könnyedén kiszűrhetjük, ha egy „túl sokat akaró” bérlővel van dolgunk, mivel bérbeadóként nyilvánvalóan nem az minden vágyunk, hogy nap mint nap foglalkozzunk a kiadott lakással és a bent lakó bérlő igényeivel.

Szerződéskötés előtti praktikák

A lakáskiadás egyik leglényegesebb eleme a szerződéskötés, talán nem is gondolnánk, de ez is segítséget adhat a bérlő kiválasztásában. Az a jó bérlő ugyanis, aki a bérleti szerződést végig elolvassa, rákérdez néhány pontjára, egyeztetéseket folytat, de végül különösebb módosítások nélkül fogadja el a bérbeadó által javasolt dokumentumot. Hosszútávban gondolkozó bérlő ismérve, ha a határozott időtartamú, nem felbontható szerződés megkötését is vállalja, viszont, ha nem, akkor könnyen lehet, hogy csak néhány hónapra tervező bérlővel van dolgunk. További intő jel, ha a bérlőjelölt sokat rágódik a szerződésen, több pontjába beleköt, vagy még rosszabb esetben alkudozik a feltételekről. A megfelelő bérlő kiválasztásának a kulcsa, ha hallgatunk a megérzéseinkre, és a fenti praktikák mentén megfigyeljük az érdeklődők reakcióit, illetve azt tapasztaljuk, hogy gördülékenyen mennek az egyeztetések.

Közjegyzői okirat a megbízhatóság tesztelésére

Fontos a kölcsönös szimpátia, illetve, hogy gyorsan találjunk bérlőt, de mivel az ingatlan bérbeadás eseteinek zömében egy idegen embernek adjuk ki a lakásunkat, így mindenképpen javasoljuk a kiköltözésre vonatkozó közjegyzői okirat elkészíttetését. Ez nem csak egy biztosíték a bérlői szerződésszegés ellen, de a bérlőjelöltek közti válogatásban is segíthet (már ha többen is jelentkeztek a kiadó ingatlanunkra), azzal, hogy megnézzük, melyik bérlő hogyan reagál a közjegyzői okirat elkészítésére. Fontos, hogy a okirat aláírása ne kényszerített legyen, hanem gördülékenyen történjen a bérlővel való egyeztetés. Ellenkező esetben, ha egy bérlő lebeszélne minket a közjegyzői okiratról, vagy ne preferálja annak elkészítését, akkor inkább álljunk el a szerződéskötéstől. Azt mondanunk sem kell, hogy a bérlő részéről semmilyen hátránnyal nem jár az okirat elkészítése, így ha azt nem akarja, vagy akadékoskodik és alkudozik, akkor arra nincs magyarázat.

Mire figyeljünk még a fentieken túl?

Tapasztalatunk szerint az ideális bérlő fiatal pár, vagy egyedülálló személy, ugyanis minél kevesebb a bérlői személyek száma, annál gördülékenyebb a lakás kiadása, illetve tapasztalatok szerint annál kisebb az amortizáció. Családosok esetén át kell gondolni, hogy nehezebb lehet a bérlési időtartam alatti időpont egyeztetés, például egy esetleges lakásellenőrzés vagy mérőóra csere esetén, mivel a szülőknek sok egyéb kötelezettségük is akad, nem csak a kiadott lakás körüli ügyintézés. Korosztályt tekintve a 25-35 év közötti csoportot gondoljuk az ideálisnak, az ennél fiatalabbak többsége még „bulizós” életmódot folytat általában, és ezért gond lehet a házirend betartásával. 

 

« Interjú ügyvezetőnkkel: mi várható nyáron az albérletpiacon? Videóinterjú ügyvezetőnkkel »