Interjú a szakértőkkel: vajon felpörög a nyár végére az albérlet piac?

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Hosszú éveken keresztül gyerekjáték volt a lakáskiadás, az albérlet üzlet, ám a vírusfertőzés és a szigorodó szabályozások most jó időre visszavetik mind a rövid, úgy a hosszútávú bérbeadást is. A diákok sem állnak sorban lakást kivenni, valószínűleg csak augusztus 20-a után indul egy kisebb roham. Bérbeadási szakértőkkel beszélgettünk arról, mi várható most, érdemes-e még lakáskiadásban gondolkodni, illetve van-e olyan megoldás, amellyel a mostani piaci körülmények között is könnyedén megtalálható a megfelelő bérlő.

Az elmúlt 10 évben gyökeresen megváltozott a lakásbérleti piac. Miért? Mert egyre több a rutinos befektetési vásárló, melynek köszönhetően fiatalodik a tulajdonosi réteg. Ennek köszönhetően a lakásállomány nagyon erőteljes ütemben modernizálódott a nagyvárosokban és környékükön. A szebbnél-szebb berendezéssel és megoldásokkal ellátott, sokszor lakberendezői igényességgel bebútorozott újszerű lakások megjelenésével pedig nem csak a bérleti díjak íveltek felfelé, hanem a bérlői igények is jócskán megnőttek. A bérleti díjak növekedése azonban már a vírus megjelenése előtt megállt, a turizmus visszaesésével pedig kifejezetten csökkenésbe váltott, főként a főváros minőségi kínálatát tekintve.

Jelenleg tehát minden lakáskiadáson gondolkozó kíváncsiságát izgatja a „hogyan tovább” kérdése, illetve, hogy az aktuálisan zajló folyamatokhoz hogyan tudnak alkalmazkodni a piaci szereplők.

Mivel mi is kíváncsiak vagyunk a szakértők véleményére, ezért ezúttal a kifejezetten hosszútávú bérlőközvetítésre és lakáskezelésre szakosodott Nyolcas.com Kft. ügyvezetőivel, Máriás Áronnal és Balázs Péterrel beszélgettünk arról, hogy mi történt az elmúlt hónapok során, mire kell figyelni, ha nem szeretnénk bérlő nélkül maradni és mi várható az idei év hátralévő időszakában.

A teljes cikket ide kattintva érheted el…

« Befektetési lehetőségek - A külvárosi panellakások előnyei Kiadnád a lakásod, de nincs kedved bérlőkkel foglalkozni? Ismerd meg a lakáskezelést! »