Balogh László vendége volt ügyvezetőnk – ingatlan.com élő beszélgetés

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 03. 28.

Hogyan alakul az albérletpiac 2024-ben? Akár bérbeadóként, akár bérlőként vagyunk érdekeltek a témában, felmerülhet bennünk a kérdés, hogyan alakulnak majd az ingatlan bérbeadás árai, a lakáskiadási tendenciák vagy éppen, hogy milyen lehetséges változások várhatók a piacon. Az ingatlan.com márciusi élő adásának volt a vendége Máriás Áron Ottó, a NYOLCAS.COM Flat Management ügyvezetője, ahol Balogh Lászlóval, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjével egy másfél órás beszélgetés erejéig volt szó a sokakat érintő témáról, az albérletpiacról. Az élő adásról készült rövid összefoglalónk következik.

Megváltozott a piaci környezet

Az elmúlt időszakban jelentkező infláció nem csak a fogyasztási cikkeket, de a szolgáltatásokat is érintette, ahová az ingatlanbérlés is tartozik. A bérlői rétegnek ebben a magas inflációs helyzetben kell kigazdálkodniuk a megnőtt bérleti díjakat. 10 évvel ezelőtt már 45-60 ezer forintért is lehetett lakást bérelni a főváros belső kerületeiben és egy 70 ezer forintos bérleti díj már soknak számított. Ebből is jól látható, hogy az elmúlt egy évtizedben igen nagy változásokon esett át az albérletpiac minőségileg és mennyiségileg is.

Milyen az átlagos bérleti díj?

Nem csak a fővárosban, hanem országos szinten emelkedtek a bérleti díjak. Budapesten az átlagos lakbér havonta 250 ezer forint, más nagyvárosokban (például Debrecenben, Győrben, stb.) ez az összeg nagyjából 200 ezer forint. És, hogy mi okozza ezt a robbanásszerű emelkedést? A bérlői réteg még ezeket a magas bérleti díjakat is hajlandó kifizetni, továbbra is megvan a bérlési hajlandóság, így az bérleti díjak növekedni tudnak. Ha a bérlők nem tudnák kifizetni a bérleti díjakat, kisebb lenne az érdeklődés a kiadó lakások iránt és csökkenés indulna be. 

A megfelelő bérlő kiválasztása a kulcs

Az élő adásban elhangzott, hogy a nagy bérlési hajlandóság miatt nagy a kereslet a jó kiadó lakások iránt. Ez jó hír a bérbeadóknak és a lakáskezeléssel foglalkozó cégeknek, hiszen több lehetséges jelölt közül van lehetőségük kiválasztani az ideális bérlőt. A megfelelő bérlő rendelkezik bejelentett munkaviszonnyal és tudja igazolni a jövedelmét, így egy keresetigazolás bekérése jó szűrési paraméter lehet. A NYOLCAS.COM Flat Management ingatlankezelő cég tapasztalatai szerint ez nagyobb garanciát jelent a jövőre vonatkozóan a bérlő megbízhatóságáról, mint a közjegyzői okirat elkészítése.

Biztonságos ingatlan bérbeadás

« A TV2 Mokka vendége volt ügyvezetőnk