A TV2 Mokka vendége volt ügyvezetőnk

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 03. 01.

Máriás Áron Ottó, a Nyolcas.com Flat Management ügyvezető-tulajdonosa a TV2 reggeli műsorának volt a vendége, ahol az ingatlan bérbeadás akadályozó tényezői mellett szó esett a biztonságos lakáskiadásról, valamint az ingatlankezelésről, mint szolgáltatásról is. Hogy mi is hangzott el a műsorban? Az alábbiakban összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

Az ingatlan bérbeadás buktatói

Egy lakás kiadása rengeteg feladattal, idő- és energiaráfordítással jár. Ha úgy döntünk, hogy ingatlan tulajdonosként magunk szeretnénk intézni a dolgokat és nem fordulunk szakértői segítséghez (például ingatlankezelés területén), akkor tisztában kell lenni azzal, hogy az ingatlan bérbeadás folyamata során több akadályba is ütközhetünk. Már a folyamat legelején problémát jelenthet a nem megfelelően felkészített ingatlan vagy a túltolt bérleti díj. Ezek lassítják az ingatlan bérbeadás folyamatát, hiszen a kiadó lakás hosszú hetekre „beragadhat” a hirdetési oldalakon, ha nem az ár-érték aránynak megfelelő bérleti díjon van hirdetve, vagy éppen ha a lakás állapota nem felel meg a bérlői igényeknek. A legnagyobb problémát az jelentheti, ha nem fordítunk kellő időt és energiát a bérlő megszűrésére. Egy rosszul kiválasztott bérlő a teljes lakáskiadási folyamatot megkeserítheti, például azzal, ha nem fizet időben, ha nehezen elérhető vagy ha túlzott mértékben lelakja a lakást, mindezt fokozza a bérbeadói kontroll – például a lakásellenőrzések – hiánya. További buktató lehet, ha bérbeadóként belemegyünk a készpénzes díjfizetésbe az utalásos helyett, hiszen így a havidíjak rendezése nem lesz nyomon követhető és nehezebben bizonyítható, ha a bérlő nem fizet.

Sok stresszel jár a bérbeadás

A fentiekből már kiderült, hogy az ingatlan bérbeadás sok, folyamatos feladattal jár. Elérhetőnek kell lennünk a bérlők számára, hogy az általuk jelzett műszaki hibák mielőbb megoldásra kerüljenek. Ehhez szakembereket kell keresnünk, egyeztetéseket kell folytatnunk és meg kell bizonyosodnunk, hogy a probléma biztosan megszűnt-e. A bérbeadók legnagyobb félelme az elfogadhatónál nagyobb mértékű amortizáció és a lelakás. Mindenki igényes bérlőre vágyik, aki vigyáz a lakás állapotára és nem okoz visszafordíthatatlan károkat. A megfelelő bérlő kiválasztása energiaigényes folyamat. További gondok adódhatnak abból, ha a bérlő csúszik a bérleti díjjal vagy akár nem is fizet.  A nem fizető bérlő folyamatos hitegetése fárasztó és ezzel akár hosszú hetekig húzhatja az időnket, miközben jelentős tartozás halmozódik fel. Amennyiben nem a megfelelő jogi háttérrel (hivatalos bérleti szerződés és közjegyzői okirat készíttetése) vágtunk bele a lakáskiadásba, akkor óriási gondot és kényelmetlenséget jelenthet, ha a bérlő nem akar kiköltözni az ingatlanból, hiszen így egy hosszan elhúzódó és költséges peres eljárásban találhatjuk magunkat. Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes lakáskezelési szolgáltatást igénybe venni. Az ingatlankezelés biztonságos és kényelmes megoldást jelent azoknak a bérbeadóknak, akik szívesen megszabadulnának az ingatlan bérbeadás okozta terhektől.

Lehetőségek, amivel biztonságosabbá tehetjük a lakáskiadást

Ahhoz, hogy biztonságossá tegyük a lakáskiadást lépéseket tehetünk a bérbeadás előtti időszakban és az alatt is. Az első fontos teendő az ingatlan megfelelő felkészítése a bérbeadásra, mind esztétikailag, mind műszakilag. Amennyiben szükséges, végezzünk kisebb-nagyobb felújításokat, cseréljük le a régi bútorokat és dísztárgyakkal tegyük vonzóvá a lakást a bérlők számára. Kulcskérdés a megfelelő bérleti díj meghatározása, mindez lehetővé teszi, hogy széles bérlői körből tudjuk kiválasztani a számunkra ideális jelöltet.  Beköltözéskor részletesen dokumentáljuk a lakás aktuális állapotát, készítsünk leltárat a lakásban lévő bútorokról, tárgyakról és ezt egészítsük ki fényképes jegyzőkönyvvel is. Kulcsátadás előtt lehetőség szerint ügyvédi segítséggel készíttessünk hivatalos bérleti szerződést és közjegyzői okiratot. Törekedjünk arra, hogy a bérlő bentlakása alatt rendszeresen ellenőrizzük az ingatlant, ezzel kontrollt tarthatunk a bérlő felett és időben közbeavatkozhatunk, ha probléma merülne fel. Legyünk tisztában vele, hogy ha ezt mind nem tudjuk vagy nem akarjuk megtenni, akkor kockáztatjuk a biztonságos bérbeadást. Erre megoldást jelent, ha egy olyan ingatlankezeléssel foglalkozó céghez fordulunk, mint amilyen a Nyolcas.com Flat Management is, hiszen ők mindent elintéznek helyettünk.  

Akiknek jól jöhet a szolgáltatás

Az ingatlankezelés egy olyan szolgáltatás, amit a bérbeadók vehetnek igénybe. Az ingatlankezelő helyettesíti és képviseli a bérbeadót a bérlés teljes időtartama alatt, már a bérleti szerződésben is rögzítve van, hogy az ingatlankezelő a bérbeadó meghatalmazottja, aki az ő nevében jár el. Ennek köszönhetően az ingatlankezelő olyan mértékben tudja helyettesíteni a bérbeadót, hogy a bérbeadónak nem is kell találkoznia a bérlővel, ugyanis a teljeskörű kapcsolattartást is a lakáskezelő végzi. Az ingatlankezelő felel azért, hogy a megfelelő szerződés legyen megkötve a legideálisabb bérlővel, hogy a beköltözést megelőzően minden részletesen dokumentálva legyen, a bérlés időtartama alatt pedig rendszeresen lakásellenőrzést végez és felel a műszaki hibaelhárításokért, nem utolsó sorban pedig garantálja a bérlő rendszeres díjfizetését. Ez a teljeskörű szolgáltatás kimondottan előnyös lehet a vidéken vagy éppen külföldön elő bérbeadóknak, de azoknak is, akik mindennapi teendőik mellett nem érnek rá a lakás ügyes-bajos dolgaival foglalkozni, nincs tapasztalatuk, bérbeadási rutinjuk, vagy már korábban volt rossz tapasztalatuk egy bérlővel.

A lakáskezelési szolgáltatás a bérlőnek is kedvez

Annak ellenére, hogy az ingatlankezelési szolgáltatást a bérbeadó rendelheti meg, azt szoktuk mondani, hogy ez jó a bérbeadónak és jó a bérlőnek is, hiszen a bérlő is biztonságban és kényelemben érezheti magát a lakáskezelőn keresztül történő bérlés teljes időtartama alatt. Ha pedig a bérlő jól érzi magát, akkor hosszútávon marad a kiadó lakásban, ami kedvez a bérbeadónak is, hiszen egy rendszeresen fizető bérlő hosszútávú, biztos jövedelmet jelent. Az ingatlankezelőn keresztül történő bérlés előnyei közé tartozik a bérlőt is védő hivatalos dokumentáció, a bérleti szerződés és a fényképes jegyzőkönyv. Továbbá nem elhanyagolható szempont a hatékony és gördülékeny kapcsolattartás. Nálunk, a Nyolcas.com Flat Management-nél saját fejlesztésű online rendszeren keresztül történik a kommunikáció, aminek köszönhetően lakáskezelő kollégáink gyors választ és eredményes segítséget tudnak nyújtani a bérlőknek, legyen szó műszaki hibaelhárításról vagy éppen a havi díjrendezés kapcsán felmerülő kérdésekről.

Így válasszunk ingatlankezelőt

Számtalan praktika van, hogy hogyan lehet kiválasztani a megfelelő szolgáltatót, ha ingatlankezelés mellett döntünk. Az első, amit tehetünk, hogy az interneten tájékozódunk, keressünk rá a lakáskezelő cégek weboldalaira és a szövegek, tartalmak alapján döntsük el szimpatikusak-e nekünk. Nézzük meg, hogy vannak-e referenciáik és hogy kik a csapat tagjai, sokat elmond egy cégről, hogy vállalják-e arccal magukat az ingatlankezelők. Támaszkodjunk korábbi vagy meglévő ügyfelek véleményére, ennek a legjobb módja, ha Google értékeléseket böngészünk vagy fórumokon olvasunk véleményeket. Vegyük fel a kapcsolatot a kiszemelt cégekkel telefonon vagy e-mail formájában. Nézzük meg, milyen gyorsan reagálnak, visszahívnak-e vagy esetleg akár díjmentesen kijönnek a helyszínre felmérni az ingatlanunkat. Ne feledjük, hogy egy ingatlankezelővel való együttműködés hosszútávú elköteleződés, így mindenképpen olyan csapatot válasszunk, akikre bátran rá merjük bízni a lakáskezeléssel járó feladatokat.

Itthon egyre népszerűbb a szolgáltatás

A Nyolcas.com Flat Management közel 10 éve szolgáltat Budapesten és az agglomerációban. Jelenleg több mint 1000 lakást kezelünk és közel 2100 sikeres bérbeadást tudhatunk magunk mögött. A tapasztalatunk azt mutatja, hogy az elmúlt 3 évben jelentősen bővült a szolgáltatás iránt érdeklődők száma és egyre több bérbeadó választja a lakáskezelés nyújtotta teljeskörű és kényelmes szolgáltatást. Ingatlankezelési szolgáltatásunkat azon bérbeadóknak ajánljuk, akik szívesen letennék az ingatlan bérbeadással járó terheket, kezdve a hirdetésfeladástól, a bérlőszűrésen át a lakásellenőrzésekig, valamint a műszaki hibaelhárításokig. Végig kísérjük a bérbeadás teljes folyamatát a bérlő kiköltözéséig, a kaució igazságos elszámolásáig és további bérbeadás esetén újra kezdjük a folyamatot, tovább segítve ezzel a kiadó lakás bérbeadóját.

A TV2 Mokka című műsorában készült teljes riport ide kattintva elérhető!

« Miért nem tudom kiadni a lakásomat? Balogh László vendége volt ügyvezetőnk - ingatlan.com élő beszélgetés »