Így készítsd fel kiadó lakásod a bérbeadásra!

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 01. 04.

Akár befektetési céllal vásárolunk ingatlant, akár meglévő ingatlanunk esetében döntünk a lakás kiadása mellett, tisztában kell lenni azzal, hogy az ingatlan bérbeadás nulladik lépése – még a lakás meghirdetése előtt – az ingatlan felkészítése a bérbeadásra. Mielőtt belevágunk a lakás kiadással járó komplex folyamatba, fontos tájékozódni a piac aktuális helyzetéről és napjaink bérlői igényeiről, hiszen mindezt megismerve teremthetünk megfelelő alapot a sikeres bérbeadáshoz. Erre akkor is szükség van, ha először fogunk bele az ingatlan bérbeadásba és akkor is, ha már több lakáskiadás van mögöttünk. Sok éves lakáskezelési és ingatlan bérbeadási tapasztalatunkra támaszkodva most összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amelyekkel Te is eredményesen felkészítheted kiadó lakásod egy gyümölcsöző bérbeadásra!

Igényes lakás = igényes bérlő

Ingatlan bérbeadóként biztosan Te is arra vágysz, hogy egy rendes bérlő lakjon a lakásodban, aki a bérbeadás teljes időtartama alatt vigyáz a lakás állapotára és tisztán tartja azt. Ahhoz, hogy elkerüljük az amortizációt és a lelakást (ezek később az ingatlan értékcsökkenéséhez is vezethetnek), igényes bérlőjelölteket kell bevonzanunk a lakás hirdetése során, akik közül kiválaszthatjuk a tökéletes bérlőt. Ezt úgy érhetjük el, ha sor kerül a lakás állapotának a felmérésére és ezt követően kijavítjuk a feltárt hibákat. Az ingatlan bérbeadással és lakáskezeléssel foglalkozó cégek, mint amilyen a Nyolcas.com Flat Management is, rendelkezünk a megfelelő szakmai tudással és piaci információval, amivel egy tanácsadás keretében segíteni tudjuk az ingatlan bérbeadókat a lakás állapotának felmérésében. A lakás állapotától függően szükség lehet apróbb javításokra, de akár teljeskörű felújításra is. Alap esetben indokolt lehet egy tisztasági festés, kisebb karbantartások, mint például a lógó szegélylécek visszaragasztása vagy a csöpögő csap megjavítása.

Első benyomás, a tisztaság fontossága

Amikor túl vagyunk a kisebb-nagyobb felújításokon, következhet egy alapos takarítás. Ezt a legolcsóbban úgy úszhatjuk meg, ha magunk végezzük a munkát, hiszen ilyenkor csak a takarítószerek költségével kell számolnunk. Ha úgy döntünk, hogy egy takarítócéget bízunk meg a kiadásra szánt ingatlan alapos kitakarításával, akkor magasabb költséggel kell számolnunk, ami első sorban a lakás méretétől függ. Fontos, hogy a lakás kitakarítása mindenképp a hirdetési képek elkészítése és a lakás bemutatások előtt megtörténjen, hogy szép, tiszta állapot fogadja majd a bérlőjelölteket. Gondoskodjunk a friss illatról és mindenképpen szellőztessünk ki, mielőtt lakás bemutatásra kerül sor. Kiemelt jelentőségű, hogy jó első benyomást tegyünk az ideális bérlőjelöltekre, ezt elérhetjük a látvánnyal és az illattal, hiszen ezek azonnal hatnak az érzékszervekre.

Bútorok és kiegészítők

Több száz sikeres lakáskiadással a hátunk mögött magabiztosan állíthatjuk, hogy a bútorozásnak kulcsszerepe van a bérbeadás során. Általánosságban megállapítható, hogy a bútorozott lakások rövidebb idő alatt és magasabb bérleti díjon kiadhatók. Nem mindegy azonban ezeknek a bútoroknak a milyensége. Kerüljük a lakás berendezését ódivatú, retro hatású bútorzattal, hiszen ezek nem vonzóak a bérlőknek. A modernkori bérlők a letisztult, minimalista bútorokat kedvelik. A kiadó lakás berendezése során kerüljük az élénk színek használatát vagy túl sok szín keverését, inkább tegyük le a voksunkat az ízléses fehér, szürke és pasztellszínek mellett. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a home staging módszere, aminek a lényege, hogy a bútorokkal, a kiegészítőkkel és a dísztárgyakkal kiemeljük a lakásban rejlő lehetőségeket. Szerezzünk be néhány szép díszpárnát, szőnyegeket vagy akár szobanövényeket, ezzel még otthonosabbá téve a kiadó ingatlant a bérlők számára. Aki a Nyolcas.com Flat Management-et bízza meg az ingatlan bérbeadással, akkor amellett, hogy professzionális hirdetési képeket készítünk a lakásról, ingyenesen biztosítunk ehhez kiegészítőket is, ami a lakás stílusához és bútorzatához illik.

Ideális bérlői célcsoport

Mielőtt meghirdetjük a kiadó lakást, döntsünk a nekünk megfelelő bérlői célcsoportról és ragaszkodjunk ehhez a döntésünkhöz a folyamat teljes időtartama alatt. Ne elégedjünk meg akkor sem egy kevésbé jó bérlőjelölttel, ha már régóta sikertelenül hirdetjük az ingatlant, hosszútávon jobban megéri kivárni a tökéletes bérlőt, akivel nyugodt szívvel lépünk együttműködésbe. Amikor kiválasztjuk a számunkra ideális bérlői célcsoportot, vegyük figyelembe az ingatlan adottságait és a különböző bérlői csoportok jellemzőit. Ilyen bérlői csoportok lehetnek a diákok és a fiatal dolgozók, akik még nem rendelkeznek saját ingatlannal. Ez a két csoport teszi ki a bérlői bázis nagy részét. Mellettük előfordulhatnak még családos bérlők, illetve külföldi személyek is. Mindegyik célcsoportnak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Tapasztalatok szerint a legmegfelelőbb bérlő a több éve együtt élő, dolgozó, fiatal pár. Ők rendelkeznek stabil hátérrel és elképzelésekkel, valamint két költöző esetén gördülékenyebb a kommunikáció és problémák felmerülése esetén a józanabb gondolkodás. Összességében, a legfontosabb, hogy a bérlő nekünk, bérbeadónak szimpatikus legyen és ezt a legjobban a telefonbeszélgetések vagy a személyes találkozók során szűrhetjük le.

Árazás

Az aktuális piaci helyzetnek és trendeknek a legnagyobb jelentősége a kiadó lakás beárazása során van. Érdemes előzetesen körülnézni a legnagyobb hirdetési portálokon, hogy a miénkkel hasonló adottságokkal rendelkező lakásokat milyen bérleti díjon hirdetnek. Az árazás során az alábbi pontokat vegyük figyelembe:

  • a lakás mérete
  • a lakás lokációja
  • a lakás állapota (új, felújított vagy nem felújított)
  • bútorozott vagy bútorozatlan
  • a bútorzat minősége

A kiadó lakás beárazása nehéz feladat lehet, főleg, ha bérbeadóként először adjuk ki ingatlanunkat. Ügyeljünk a megfelelő ár-érték arányra, így nem kell majd sokat várnunk, hogy a tökéletes bérlő megtaláljon minket.

A cikkben leírtakból jól látszik, hogy már a bérbeadás nulladik lépése is rengeteg feladattal és döntéshozással jár, amelyek elengedhetetlenek a sikeres lakáskiadás megalapozásához. A Nyolcas.com Flat Management-nél rendelkezünk a megfelelő piaci ismerettel és szakmai tudással, amivel mindebben segítjük ügyfeleiket. Bízd ránk már lakásod felkészítését is, ha rövid időn belül szeretnél egy igazán gyümölcsöző bérbeadást nyerni. Levesszük válladról az ingatlan bérbeadással és a lakáskezeléssel járó terhet, ha a nyugalom és a biztonság mellett döntesz!

« Szakértői tudásmegosztás - elstartolt az első online ingatlanbefektetési konferencia! Biztonságos bérbeadás: mit tehetünk a közjegyzői okiraton túl? »