Így találj bérlőt kiadó lakásodba a főszezon után

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2024. 01. 04.

Az ősz meghozta az albérletpiac főszezonjának végét, amivel csökkenni kezd az igény a kiadó lakásokra és ezzel együtt várható a bérleti díjak mérséklődése is. Az alábbiakban összegeztük, hogy bérbeadóként milyen praktikákkal juthatunk bérlőhöz, még az ősz második felében várható nagymértékű díjcsökkenés előtt.

Amennyiben ingatlan tulajdonosként szeretnéd megkönnyíteni mindennapjaidat, időt és energiát spórolnál, úgy lakásodat egy hosszútávú bérbeadással foglalkozó lakáskezelő cégre is bízhatod. Mi, a Nyolcas.com Flat Management-nél a teljes bérlőkeresési procedúrától szabadítunk meg és a bérlés alatti feladatok terhét is levesszük válladról.

Az alábbi praktikákkal azok is növelhetik az ingatlanjuk kiadásának esélyeit, akik inkább maguk oldanák meg ezt a feladatot.

Javítsunk a lakás kinézetén

Az elmúlt évek tapasztalataiból arra következtethetünk, hogy a teljes körűen bebútorozott lakások jóval népszerűbbek a bérlők körében, mint az üresen állók. Kerüljük a régi és annak ható bútorokat, helyette rendezzük be az ingatlant modern és letisztult bútorzattal. Az új bútorzat befektetést jelent, ez azonban hamar megtérül, hiszen az új bútorokkal berendezett lakásokat rövidebb idő alatt, magasabb bérleti díjért lehet kiadni. Fontos, hogy a dísztárgyakat is igazítsuk a bútorzathoz, annak színéhez és dizájnjához, kövessük ebben is kevesebb néha több elvét. Néhány csinos kiegészítővel, díszpárnákkal és szőnyegekkel feldobhatjuk a lakás kinézetét.

Készítsünk friss fotókat

Kiadó lakások böngészése közben a bérlőkre az első benyomást a képek teszik, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű képpel hirdessük az ingatlant. Nagy tereket fotózzunk és ne vesszünk el a részletekben. Lehetőség szerint nappali fénynél készítsünk képeket az összes helyiségről, ügyelve az esztétikára: húzzuk szét a függönyöket, csukjuk be a konyhai és fürdőszobai gépek ajtaját, hajtsuk le a wc deszkát. Kellemes összhatást érhetünk el a lámpák fel-, illetve lekapcsolásával. A lakás kitakarítása és kicsinosítása után készítsünk friss fotókat, amelyekkel az aktuális állapotot mutatjuk. A fotósorozatot kiegészíthetjük egy jól megszerkesztett alaprajzzal is, amivel segíthetjük a bérlőjelöltek tájékozódását a lakásról, ezzel időt spórolva magunknak is.

A jó hirdetési szöveg ismérvei

A fentiekből nyilvánvalóvá válik, hogy a képek fontosabb szerepet játszanak a lakás kiadása során, mint a hirdetési szöveg, érdemes azonban erre is energiát fordítani. Legyünk lényegre törőek és szorítkozzunk a legfontosabb információk leírására. Amennyiben nyitottak vagyunk külföldi bérlőjelöltekre is, javasolt a szöveg angol nyelvre fordítása. Az alábbi listában összeszedtük, mik azok az elemek, amelyeket mindenképpen foglaljunk bele a hirdetési szövegbe:

  • elvárásaink a bérlő kilétével szemben
  • feltételeink a lakás kibérlésével kapcsolatban
  • kaució mértéke
  • minimum bérlési idő
  • közjegyzői okirat elkészíttetésének szándéka

Miután elkészítettük a kiadó ingatlanról a képeket és megírtuk a hirdetési szöveget, nincs más hátra, mint a hirdetés feladása. A hirdetési portálokon előnyhöz juthatunk minél több kép feltöltésével, valamint, ha nem spórolunk a találati listában való előrehozás költségén. Ne ijedjünk meg, ha nem sikerül azonnal bérlőt találni kiadó ingatlanunkba, néhány hét után azonban érdemes a hirdetést pihentetni és később újult erővel folytatni a keresést.

Hogyan árazzuk be a lakásunkat?

Az ingatlan bérbeadók többsége az interneten tájékozódik a lakás beárazása előtt. Más lakásokhoz hasonlítva ezek hirdetési áraihoz igazítva adják meg a bérleti díjat. Ügyeljünk arra, hogy a jól beárazott lakások hamar elkelnek, így nem tanácsos a régóta kiadatlan, túlárazott lakáshoz hasonlítani a sajátunkat. Árazzunk logikusan, figyelmet fordítva a megfelelő ár-érték arányra, amivel bevonzhatjuk az ideális bérlőket. Manapság már nem divat az alkudozás, a hirdetésben a részünkről végsőnek tekintett bérleti díjat adjuk meg.

A lakás bemutatása

Sikeres hirdetés után bízunk benne, hogy minél előbb érkeznek majd a bérlői megkeresések. Bérbeadóként legyünk rugalmasak és a megkereséstől számított egy-két napon belül biztosítsunk lehetőséget a lakás megtekintésére. Igyekezzünk hangsúlyozni a kiadó lakás előnyeit és lehetőség szerint napközbeni időpontokban fogadjuk az érdeklődőket, amikor a napsütés miatt világos van bent is. A bérlőjelöltek érkezése előtt takarítsunk és szellőztessünk ki, ezzel lehetőségünk van az igényes bérlőt elkötelezni a lakás mellett.

A fenti listából is kitűnik, hogy ingatlan tulajdonosként mennyi mindenről kell gondoskodni a lakás kiadása kapcsán. Ebben nyújthat segítséget a Nyolcas.com Flat Management is, hiszen szívesen átvállaljuk a fent felsorolt feladatokat, segítve ezzel ügyfeleinket az évek során felhalmozott szakmai tudással és tapasztalattal.

Az ingatlankezelő cégek lakások bérbeadásával foglalkoznak, végig kísérve a bérbeadási folyamatot segítünk beárazni a lakást, a bérlői igényekhez igazított professzionális fotókkal és vonzó hirdetési szöveggel ideális bérlőt találunk a ránk bízott lakásokba. A megfelelő bérlő megtalálása után biztosítjuk a bérleti szerződést és a lakás kiadása során szakszerűen kezeljük a felmerülő problémákat.

« Videóinterjú ügyvezetőnkkel Gondmentes ingatlan bérbeadás? Így csináld! »