Home staging - mi ez és miért fontos ingatlan bérbeadás előtt? - NYOLCAS.COM - ingatlankezelő cég - lakáskezelés Budapest - lakáskiadás

Home staging – mi ez és miért fontos ingatlan bérbeadás előtt?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 03. 08.

Kevesebb, mint 10 másodperc alatt döntünk. Ennyi időnk van tehát, hogy a leendő bérlő beleszeressen a lakásunkba. Ezt a folyamatot segíti elő és teszi könnyebbé a home staging, vagyis a lakás felkészítése a bérbeadásra, illetve eladásra. De mit is jelent ez a gyakorlatban és tényleg van-e rá szükségünk a lakásunk kiadása előtt is? Olvass tovább és mindjárt kiderül!

A gyors és gördülékeny ingatlan bérbeadás titka…

A home staging műfaja Amerikából érkezett hazánkba és mára elmondhatjuk, hogy egy különálló szakmává nőtte ki magát. Miután megfigyelték, hogy a felkészített, ízlésesen berendezett lakások könnyebben és magasabb áron kelnek el, elkezdték tudatosan alkalmazni a különféle praktikákat. A cél pedig egyértelműen az, hogy a lehető legjobb áron és a leggyorsabban történjen meg az eladás vagy bérbeadás.

Mi történik a home staging során?

Tulajdonképpen egy tudatos tervezés és egy egységes stílus kialakítása történik ilyenkor a lakásban, még az ingatlan bérbeadása előtt. Így az érdeklődőnek nem kell a saját fantáziájára hagyatkoznia, mert pontosan megmutatod neki, milyen lehetőségek rejlenek a lakásban. Legyen az egy kreatívan kialakított home office sarok vagy egy különleges hangulatvilágítás, néhány impozáns díszpárna és mutató dísznövény.

A lényeg, hogy segítsünk meglátni a lakásban rejlő lehetőségeket és prezentáljuk a funkciókat, miközben az érzelmekre is hatunk. Hiszen a döntéseink jelentős százalékát érzelmi alapon hozzuk meg, amit később igyekszünk racionális érvekkel alátámasztani.

De bérbeadás esetén miért fontos mindez?

Általános igény a bérlői piacon, hogy mindössze néhány bőrönddel lehessen beköltözni, mivel a mai bérlők jelentős része egyetlen bútorral sem rendelkezik. Ez pedig teljesen elérhetővé válik, ha az érdeklődő bérlőjelölt egy csinosan berendezett lakásba érkezik.

“De mégis kinek van erre ideje?!” – amikor az ember befektetési céllal vásárol egy lakást és szeretné minél előbb élvezni ennek előnyeit, érthető, hogy nem szeretne még hónapokat tölteni a felkészítésével. De a helyzet az, hogy ez egy befektetés
Érdemes így gondolni rá, hiszen ezáltal gyorsabb lehet a lakás kiadás folyamata és a tapasztalat azt mutatja, hogy a home staging-el felkészített lakások magasabb bérleti díjjal adhatók ki.

Ehhez azonban az ideális bérlőnknek azt kell éreznie, hogy végre megérkezett, hazaért, amikor belép az ajtón. Ezért nagyon fontos, hogy pontos képünk legyen arról, hogy kit is keresünk. Egyedülálló pályakezdőt? Egyetemista barátokat? Esetleg kisgyermekes családot? Ha ezt tudjuk, máris könnyebb dolgunk van, hiszen van információnk arra vonatkozóan, hogy a vágyott bérlő számára mi lesz fontos egy ingatlanban, és végül ennek megfelelően tudjuk majd berendezni a lakást.

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskiadás - lakáskezelés - ingatlankezelés - Budapest

Néhány home staging tipp a sikeres lakáskiadásért…

Legyen otthonos, de nem személyes!

A cél nem az, hogy egy saját otthont alakítsunk ki, hiszen most nem lakberendezésről van szó. Ez a fő különbség a kettő között. A home staging során külső szemlélőként vagyunk jelen a folyamatban és a lakást “termékként” kezeljük, amit a legelőnyösebben szeretnénk prezentálni. Nem lesz szükség tehát személyes dísztárgyakra, fényképekre vagy bármi hasonlóra.

Fontosak a trendek, de legyen visszafogott…

Lehet, hogy a saját otthonunkba örömmel választanánk egy élénk, lila színű függönyt vagy szőnyeget, a home staging során azonban inkább tegyük félre a saját ízlésünket és próbáljunk általánosabb, semlegesebb irányba menni. Olyan arculatot érdemes kialakítani, ami trendi és általában tetszik az embereknek. Kerüljük tehát a megosztó, harsány dolgokat. Praktikus például a bézs és a szürke árnyalatok használata.

Szerezz be néhány növényt!

Helyezz el néhány szobanövényt vagy akár friss virágot az asztalra az ingatlan bemutatása előtt. Lehet ez műnövény is, a lényeg a látvány. A növények jelenléte ugyanis pozitív hatást gyakorol az agyunkra, természetközeli hangulatot teremt, és nyugtatóan hat ránk.

Néhány home staging tipp a sikeres lakáskiadásért… - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés Budapest

Ne zsúfold túl!

Legyen tágas és világos. Általában. Ez a két legfontosabb igény, legyen szó akár ingatlan bérlésről vagy vásárlásról. Ezért érdemes világos színeket használni, a falak esetében mindenképp, és nem szabad túlzsúfolni a lakást. Legyen átgondolt a berendezés, ne legyen túl sok bútor.

Figyelj a kiegészítőkre!

Teremts olyan hangulatot, mint egy hotelszobában. Ahol minden adott ahhoz, hogy kellemesen érezd magad. Díszpárnák a kanapén, egy puha pléd, néhány egymással harmonizáló törölköző a fürdőszobában, a berendezéshez illő ágyneműhuzat a hálószobában, egy-két illatgyertya. Ezek apróságok, de mind hozzájárulnak az egységes, otthonos stílus kialakításához és jó érzést keltenek az emberben.

Bízd profikra!

A fenti tippek segítenek, hogy az ingatlanod legvonzóbb formáját tudd megmutatni, de természetesen számos egyéb praktika van, amire az ingatlan bérbeadása során érdemes odafigyelni. Ha szeretnéd kihasználni a home staging nyújtotta előnyöket, de nem tudsz elég időt és energiát erre fordítani, érdemes az egész folyamatot profikra rábíznod!

Tedd meg az első lépést és kérd ingatlankezelő csapatunk segítségét, akár a lakás felkészítésében, akár a teljes bérbeadás menedzselésében!

Vedd fel velünk a kapcsolatot itt!

« Fognak-e jelentősen csökkenni az albérlet árak? Hogyan fotózd le a kiadó ingatlanod? »