Fognak-e jelentősen csökkenni az albérlet árak? - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - Budapest

Fognak-e jelentősen csökkenni az albérlet árak?

Egyéb | Utoljára szerkesztve: 2023. 03. 04.

Érthető módon mindenkit foglalkoztat a téma, miszerint a jövőben várható-e az albérlet árak csökkenése. Folynak a találgatások, ami nem meglepő, tekintve, hogy már a saját bőrünkön is érezzük a gazdasági recesszió hatásait. Mindenki igyekszik spórolni, ezért jogosan gondolják sokan, hogy ez magával hozza majd az albérlet árak csökkenését is. Lakáskezelőként, több éves tapasztalattal a hátunk mögött mégis azt kell mondjuk, nem hiszünk a bérleti díjak zuhanásának koncepciójában, és egy kicsit másképp látjuk az albérletpiaci helyzetet, mint sokan mások. Olvass tovább, ha érdekelnek a konkrétumok is!

Miért nem várható az albérletárak drasztikus csökkenése?

Sokkal nehezebb saját ingatlant vásárolni, mint korábban

Régebben megszokott volt, hogy a fiatalok rövid ideig béreltek lakást, mert az olcsóbb ingatlanárak és az alacsonyabb hitelkamatok miatt könnyebb feladat volt saját ingatlant vásárolniuk. Ma ez sokkal nehezebbé vált, „köszönhetően” az ingatlanárak és a megélhetési költségek drasztikus emelkedésének. Mindezek miatt jellemző, hogy a bérlők tovább maradnak a kiadó lakásokban, így kevesebb szereplő lép ki az albérlet piacról, mint az elmúlt években, tehát kissé felborult a normál piaci egyensúly.

A bérlői kereslet nem csökken, sőt…

Azt már megállapítottuk, hogy kevesebb az albérletpiacról kilépő, mint az oda belépő személy, vagyis a bérlők száma folyamatosan növekszik. Fontos, hogy megjelent egy új bérlői réteg, amely most költözik el otthonról, és kezdi meg önálló felnőtt életét az egyetemről kikerülve. A vírus után az airbnb lakások is lassan újra az eredeti funkciójukat kezdik betölteni, így ez is szűkítette a kínálati oldalt, valamint továbbra is sokan érkeznek Ukrajnából szintén kiadó lakást keresve. Nem meglepő tehát, hogy az ingatlanközvetítők és a lakáskezelők is arról számolnak be, hogy a meghirdetett kiadó lakások zömére túljelentkezés van, a tulajdonosok pedig még a viszonylag magasabb árkategóriájú bérlemények esetén is válogathatnak. Persze csak akkor, ha nem árazták felül a kiadó lakásukat…

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

A kínálati oldal nem tart lépést a kereslettel

A kínálati oldal korántsem növekszik azzal a lendülettel, mint ami indokolt lenne. De hogy lehet ez? Megfigyelhető, hogy a befektetni vágyó réteg sok esetben inkább választ egy rugalmasabb és egyszerűbb befektetési formát, például állampapírt vesz, ami akár inflációkövető és kamatmentes is lehet. Érthető a döntés, így viszont kevesebb új lakás kerül ki az albérletpiacra, mint amennyire szükség lenne, ez pedig árfelhajtó hatással bír.

Nem okozott akkora fennakadást a rezsi

Pár hónapja mindenki a rezsiváltozástól félt, riasztó számokkal és kalkulátorokkal voltak tele a hírportálok. A találgatások és a kezdeti ijedtség után azonban hamar kiderült, hogy az átlagos méretű lakások esetében nem történt drasztikus emelkedés a rezsi árakat tekintve (köszönhetően a bevezetett áram és gáz kvótáknak). 

Mire számíthatunk tehát?

Hiába tűnik most jogosnak a címben szereplő kérdés és várnak sokan az albérletpiac átrendeződésére, a közeljövőben nem érdemes az albérletárak csökkenésére várni. Erre akkor lenne esély, ha a fenti pontok bármelyikében jelentős változás történne, és a fiatalság, illetve a bérlők részére mondjuk könnyebbé válna egy saját ingatlan megszerzése.

« Hogyan válasszunk lakáskezelő céget? Home staging - mi ez és miért fontos ingatlan bérbeadás előtt? »