Így lesz a spórolásból extra kiadás - nézzük, mit tehetsz a penész ellen! - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés Budapest

Így lesz a spórolásból extra kiadás – nézzük, mit tehetsz a penész ellen!

Ingatlankezelés | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

A rezsiköltségek drasztikus emelkedése miatt előtérbe került a takarékosság és ennek minden formája. Jobban odafigyelünk a költéseinkre és ahol tudunk, spórolunk. Például azzal, hogy a fűtést egy picit lejjebb tekerjük, hiszen a hőmérséklet 1-2 fokkal alacsonyabb is lehet a lakásban, maximum felveszünk egy pulóvert… Azonban az igazság az, hogy ez nem biztos, hogy csökkenti a költségeinket, sőt, rosszabb esetben sajnos vizesedhetnek a falak, vagy penész is megjelenhet a lakásban.

A hőmérséklet csökkentése nem csak a gázszámlára lesz hatással…

Amikor a magas páratartalom alacsony hőmérséklettel párosul, nagy eséllyel penész fog megjelenni a lakásban. A jellegzetes fekete foltok azonnali figyelmet és intézkedést igényelnek, ugyanis károsan hatnak az egészségünkre. Különösen veszélyes lehet azokra nézve, akiknek gyengébb az immunrendszere, például az időseknek vagy akár a gyerekeknek. 

Jellemzően a sarkokban alakulnak ki a penészes foltok, olyan hidegebb felületeken, ahol a levegőben lévő nedvesség lecsapódik. De előfordul, hogy láthatatlan és alattomosan szennyezi a levegőt: megjelenhet akár a szekrények mögött is, ahol a gyakori szellőztetés ellenére sem mozog a levegő.

Amikor a magas páratartalom alacsony hőmérséklettel párosul, nagy eséllyel penész fog megjelenni a lakásban. - NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás

Nem mindegy, hány fok van otthon és mennyit változtatunk rajta!

Ha korábban 23 vagy több fokra fűtöttük a lakást, ezt gond nélkül csökkenthetjük 1-2 fokkal. Viszont ha 22 fokról szeretnék csökkenteni, annak negatív hatásait rövid időn belül tapasztalni fogjuk.

Először az ablak kezd párásodni, vízcseppek jelennek meg rajta, nehezebben és hosszabb idő alatt száradnak meg a ruhák, rossz levegő lesz a lakásban és előbb utóbb felüti a fejét a penész is a falakon.

NYOLCAS.COM - ingatlan bérbeadás - lakáskezelés - ingatlan kezelő cég - Budapest

Kell-e fűteni minden szobában?

A penész kialakulásának a fürdőszobában van a legnagyobb esélye, főleg, ha nem fűtjük ezt a helyiséget, de sajnos a lakás bármely egyéb helyiségében is előfordulhat. Ilyenkor a levegő ugyan képes rövid idő alatt felmelegedni, a falak, a berendezések és a tárgyak viszont hidegek maradnak és így találkoznak a fürdéskor keletkező párával, ami ezeken a felületeken lecsapódik és drasztikusan megnöveli a levegő nedvességtartalmát. Ezért érdemes egyenletes hőmérsékletet tartani a fürdőszobában is, illetve a hálószobában is. Hiába gondolják sokan, hogy elég a nappalit fűteni és nyitva hagyni a hálószoba ajtaját, ugyanis ha a nappaliból a párás levegő bejut a fűtetlen hálószobába, a hideg falakon fog lecsapódni, ami szintén előhívja a penészes foltokat.

Mitől alakul ki a penész a lakásban?

Alapvetően a túl sok pára és az alacsony hőmérséklet együttese okozza, de van néhány tényező, ami fokozza a penész kialakulásának esélyét.

  • több személy él a lakásban: minél többen laktok együtt, annál jobban kell figyelnetek a megfelelő hőmérséklet megtartására, a pára ugyanis annál több lesz
  • száradó ruhák: a téli időszak egyértelmű velejárói a lakásban száradó ruhák, ez pedig különösen egy kisebb otthonban jelentősen képes megnövelni a levegő páratartalmát
  • párologtató: népszerűek a különböző párologtató készülékek, amik a kedvünk szerint kiválasztott illóolajjal csodás hangulatot varázsolnak, viszont eközben a levegő páratartalmát is folyamatosan növelik, ezért ha ilyet használsz, figyelj a fűtésre is!
  • főzés: ha gyakran főzöl, az szintén a páratartalmat növeli, különösen érezhető ez, ha amerikai konyhás lakásban élsz illetve ha nem használsz fedőt a főzés során.
  • növények: sokszor olvashattunk már róla, hogy milyen jó hatással vannak ránk az otthonunkban lévő növények és nem is szeretnénk senkit lebeszélni róluk, viszont ha sok növénnyel vetted körbe magad, semmiképp ne állítsd túl alacsonyra a fűtést, ugyanis a növények is hozzájárulnak a páratartalom növekedéséhez.

Hogyan kerülhetjük el penészedést?

Azt már tudjuk, hogy mi okozza a penész megjelenését a falakon vagy a sarkokban. A legfontosabb kérdés viszont mégiscsak az, hogy mit tehetünk ellene, hogyan kerülhetjük el?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik egy páramentesítő készülék beszerzése, ami a felesleges párát magába szívja, ez azonban csak látszat megoldás. Ha nem változtatunk a szokásainkon, ez egy ördögi kör és egy örök harc lesz köztünk és a penész között.

Végső megoldás a fűtés és az ideális hőmérséklet folyamatos biztosítása, mivel fűtés szárítja a levegőt, így csökkenti a penész foltok megjelenésének esélyét.

Amit még megtehetsz:

  • rendszeres szellőztetés és kereszthuzat
  • páraelszívó használata (zuhanyzás, főzés közben).
« Hogyan válaszd ki a megfelelő bérlőt? Jó ötlet panel lakásba fektetni? »