A rezsivédett lakások az albérletpiac sztárjai - NYOLCAS.COM - lakáskezelés Budapesten - lakáskezelő cég - ingatlankezelés - ingatlan bérbeadás

A rezsivédett lakások az albérletpiac sztárjai

Lakás | Utoljára szerkesztve: 2023. 01. 27.

Elérkeztünk az év azon szakaszához, amikor az ország több nagyvárosában is ugrásszerűen megnő a kereslet a kiadó lakások iránt. Nem csak a felvételi ponthatárok miatt történik mindez, a diákokon kívül a bérlői közönség más része is nézelődni kezd ilyenkor. Idén azonban a szokásos szempontok mellett egy újabb fontos kritérium jelent meg az igények között…

Mire számíthat egy egyetemista?

A lakhatás megoldása minden évben nagy kihívás elé állítja az újdonsült egyetemistákat és családjukat. Hiába szeretnének sokan pénztárcabarát alternatívát választva kollégiumba költözni, a férőhelyek száma továbbra is meglehetősen alacsony, így ez csak a felvételizők kis százalékának jelent megoldást.

Még ennél is kisebb százalékba tartoznak azok, akik saját ingatlanban kezdhetik meg diák éveiket vagy felnőtt életüket, az ingatlanárak emelkedésével ugyanis a lakásvásárlás sajnos egyre elérhetetlenebb a fiatalok számára.

Így hát marad az albérlet, ebben az esetben viszont nem érdemes halogatni a lakáskeresést, hiszen albérlet szempontból az év csúcsidőszaka jön…

Nyár végén akár 40%-kal is nőhet a kiadó lakások iránti kereslet

Persze a nyár végi felhajtás nem újdonság az albérletpiacon, tapasztalható volt az utóbbi években is, így válaszul a növekvő igényekre, a tulajdonosok is sokszor augusztusban kezdik hirdetni a lakásaikat. A piac tehát felpezsdül ilyenkor, (leendő) bérlőként pedig érdemes felvenni a ritmust, a legjobb lakások ugyanis gyorsan gazdára találnak.

A legfontosabb szempontok a jó ár-érték arány, a modern, igényes berendezés és felszereltség, illetve a jó közlekedés. Ugyanakkor az utóbbi hetek történései miatt váratlanul a lista élére került a rezsi mértéke is. Ami persze eddig is lényeges volt, de az energiaárak emelkedésével azonban még fontosabb paraméter lett a bérlők számára. Ez a magyarázat arra, hogy talán minden eddiginél vonzóbbak lettek például az újépítésű és a panel, vagyis a “rezsivédett” lakások.

De mit is jelent ez pontosan?

A rezsivédett jelzőt a kis- és közepes méretű, energiahatékony, korszerű fűtéssel vagy távfűtéssel ellátott lakások kapják meg, ezeket ugyanis (egyelőre) nem érinti az energia árak drasztikus növekedése. Ezzel együtt várhatóan felértékelődnek a kisebb, korszerűbb kialakítású lakások is, melyek szintén alacsonyabb rezsivel várják a bérlőket.

Érdemes tehát ezt előtérbe helyezni az albérlet kiválasztásnál, és nem kizárólag a bérleti díj összege alapján dönteni. Hiszen az alacsonyabb bérleti díj sokszor magasabb rezsi költségekkel járhat együtt, míg egy korszerűbb lakás esetében igaz, hogy magasabb árkategóriába tartozik, összességében mégis kedvezőbb megoldást jelenthet a bérlésre.

Tulajdonosként hogyan készüljünk a rezsicsökkentés változásaira?

Szakértőink szerint ebben a helyzetben még fontosabb, hogy előre, őszintén és nyíltan kommunikáljunk a bérlőkkel azzal kapcsolatban, hogy milyen változások lépnek életbe, és hogy milyen rezsi összegekkel kell számolni a bérlés esetén, ezáltal segítve őket abban, hogy tisztán lássanak és anyagilag felelősségteljes döntést tudjanak hozni.

Ezen felül továbbra is fontos, hogy a kaució összegét ne költsük el, a bérlés során mindvégig elérhető legyen, hogy akár az esetleges rezsi költségek / tartozások kiegyenlítésére is fel tudjuk használni, ha úgy adódik.

Átlátható helyzetet teremthet az úgynevezett előrefizetős villany mérő felszerelése is, ami addig biztosítja a szolgáltatást, amíg azt fedezi az előre befizetett összeg, így biztosan nem halmozódik fel tartozás és elkerülhetők a kellemetlen meglepetések is.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a lakáspiac egyik szereplője, tehát sem a bérlők, sem a bérbeadók sincsenek könnyű helyzetben, a gazdasági változásokat rövidesen mindenki a saját bőrén fogja majd megtapasztalni…

Előző cikkünkben néhány gyakorlatias tippel segítettünk, miként csökkentsük az áram fogyasztásunkat, ha pedig tulajdonosként az ideális bérlőt szeretnéd megtalálni, akire nyugodt szívvel bízhatod ránk a lakásod, írj nekünk és szakértő csapatunk komplex segítséget nyújt a megfelelő bérlő felkutatásától a lakás teljes körű kezeléséig!

Kattints ide és kérd lakáskezelő csapatunk segítségét!

« Mit kell tudnod a kaucióról? Miért érdemes ingatlankezelő cégre bíznod a lakásod bérbeadását? »