Így lehet egy lakás egyszerre élénken színes és gyönyörűen letisztult

Lakás | 2018. 03. 17.

Az inspiráció ezúttal Madridból érkezik, egy spanyolosan vibráló, mégis elegánsan minimalista lakásból.

Madridban az ötvenes években kezdtek betonszerkezetekkel modernista lakóházakat építeni: ez a Letras-kerületben lévő épület ennek az újhullámnak a pazar példája. A kétszáz négyzetméteres lakást ingatlanbefektetési céllal vásárolta két műgyűjtő; a lakhatás mellett viszont a nagyvonalú otthonnak kiállítótérként is kell funkcionálnia.

Az építészeknek így nem volt egyszerű dolguk: otthonos, és mégis galériaként értelmezhető lakást kellett kialakítaniuk. Ezért úgy döntöttek, a falakat fehéren hagyják, nem takarják el a nyers betonszerkezet tartóoszlopait és a szekrényeket, tárolókat is finoman a falba rejtik. Így minden, a lakásban „kiállított” tárgy neutrális térben értelmezhető: elegáns és stílusos megoldás ez a gyorsan kiejthető nevű Cristina Domínguez Lucas y Fernando Hernández-Gil Ruano építészeitől.

Zárójeles gondolatként pedig megjegyeznénk, hogy ilyen lakások esetében különösen fontos bérbeadásnál a profi lakáskezelés igénybevétele, ugyanis az ingatlanban felhalmozott műtárgyakért a tulajdonosok távollétében sokkal jobb hivatalos cégre bízni az értékeket (és a lakást is, hamár ennyit belefektettünk), semmint mindent magunk megpróbálni kézben tartani.

Itt tudod végiglapozni az összes lélegzetelállító képet:

« Így lehet tökéletesen összehangolni szülők és gyerekek ízlését Nyolc meggyőző érv a hosszú távú bérbeadás mellett – és a rövid távú ellen »